Економија

Највећа економија света у проблему: У САД у августу отворено мање нових радних места

Бројеви новоотворених радних места који су наведени у извештајима за јул и јун такође су ревидирани наниже
Највећа економија света у проблему: У САД у августу отворено мање нових радних местаGetty © Justin Sullivan

У САД је током прошлог месеца отворено 142.000 нових радних места, а месечна стопа незапослености је износила 4,2 одсто, што значи да ће званичници Федералних резерви (ФЕД) скоро неминовно смањити каматне стопе на предстојећем састанку.

Бројке о новим радним местима у месечном извештају Завода за статистику рада САД биле су мање од очекиваних (165.000), а број новоотворених радних места за претходна два месеца ревидиран је с 114.000 на 89.000 за јул и с 179.000 на 118.000 за јун.

Подсетимо, извештај о америчком тржишту рада за јул допринео је берзанском колапсу 5. августа, будући да су бројке указивале на то да је америчка економија у лошијем стању него што је то изгледало, поспешивши тиме страхове да би економија САД могла да клизи у рецесију. 

У међувремену, прелиминарна ревизија Националног завода за статистику указала је да је у протеклих годину у САД отворено 818.000 нових радних места мање него што је наведено у прелиминарном годишњем извештају из марта ове године.

Званичници ФЕД-а претходно су претходно наговестили да имају "двоструки мандат" када је у питању смањивање каматних стопа, односно да би подстицај на такав потез могао доћи са две различите стране - приближавања стопе инфлације ка циљу од два одсто, или прекомерно слабљење тржишта рада.

Како наводи "Фајненшел тајмс", издаци за основну потрошњу (ПЦЕ), који се између осталог представљају као главни параметар који ФЕД узима у обзир при процени инфлације, износио је 2,6 одсто у августу. 

Председник Федералних резерви Џером Пауел рекао је прошлог месеца да америчка централна банка "не тражи нити поздравља даље хлађење услова на тржишту рада" и да ће учинити "све што је у (њеној) моћи да подржи снажно тржиште рада док остварује даљи напредак ка" смањењу инфлације.

image