Економија

Руске резерве злата се приближавају историјском максимуму

Према подацима Централне банке, међународне резерве земље су наставиле да расту, достижући вредност од 613,7 милијарди долара 1. септембра, што је више од 11 милијарди долара у односу на претходни месец
Руске резерве злата се приближавају историјском максимумуGetty © Brownie Harris/Corbis

Руске залихе злата достигле су нови максимум од 188,8 милијарди долара, а удео полуга у међународним резервама земље сада премашује 30 одсто - први пут у скоро четврт века, саопштила је Централна банка Русије.

Они су додали да је вредност монетарног злата у међународним резервама од почетка августа порасла за више од девет милијарди долара, или 5,1 одсто.

Цена злата је порасла за 3,6 одсто у августу да би завршила месец на 2.513 долара по унци, што значи да је значајан део повећања вредности руских акција био последица повећања цене злата.

Удео монетарног злата у међународној имовини Русије највиши је од јануара 2000. године, када је достигао 31,2 одсто. Највиши ниво у модерној историји земље забележен је у јануару 1993. године, када је износио 56,9 одсто.

Према подацима Централне банке, међународне резерве земље су наставиле да расту, достижући вредност од 613,7 милијарди долара 1. септембра, што је више од 11 милијарди долара у односу на претходни месец.

Међународне резерве Русије су званично дефинисане као високоликвидна страна актива коју држе Банка Русије и Влада земље, која се састоји од страних валута, специјалних права вучења ММФ-а и монетарног злата.

Скоро половина руских међународних резерви је замрзнута на Западу почетком 2022, у склопу санкција у вези са сукобом у Украјини. Банка Русије није објавила детаљан преглед замрзнуте имовине.

Део руских резерви који није замрзнут састоји се од злата и девиза у земљи, као и резерви у кинеским јуанима.

Гувернер Банке Русије Елвира Набиулина рекла је да финансијска стабилност земље неће трпети ако Запад заплени њена замрзнута средства. Банка већ годинама диверзификује своје девизне резерве, а тренутно операције обавља коришћењем резерви које нису погођене санкцијама, каже Набиулина.

Москва је осудила замрзавање средстава централне банке као незаконито, рекавши да је то "нарушило кредибилитет" западних земаља. Кремљ је упозорио на одмазду ако средства буду заплењена.

image