Економија

У чему се разликују економске политике Доналда Трампа и Камале Харис

Председнички кандидати имају другачије виђење пореза, трговине и начина на који се може поправити инфлација
У чему се разликују економске политике Доналда Трампа и Камале Харис© Tanjug/AP Photo/Mark Lennihan, File

Доналд Трамп и Камала Харис повукли су ове недеље борбене линије у питању за које амерички бирачи кажу да је најважније на овогодишњим председничким изборима: економији.

Трамп је своје ставове представио у говору окупљенима на Волстриту - нижи порези, смањење државне потрошње и Илон Маск који ће му помоћи да изврши агресивну дерегулациону агенду.

Харисова је из пиваре у Њу Хемпширу обећала да ће повећати порезе за богате и велике компаније како би финансирала ширу мрежу социјалне заштите. Ту су и обећање о кредитима за бригу о деци и пореске олакшице за власнике малих предузећа.

Са мање од два месеца до избора, Трамп и Харис нуде бирачима фундаментално различите визије улоге владе, ко би то требало да плати и како да поправе високе животне трошкове Америке, пише "Фајненшел тајмс".

Трампов рецепт за обуздавање инфлације укључује повећање производње енергије у САД како би се смањили трошкови горива. Савезна влада би такође трошила мање, а Маск би је учинио ефикаснијом.

"Мој план ће брзо победити инфлацију, брзо снизити цене и поново покренути експлозиван економски раст", ​​рекао је он.

Харисова нуди Бајденов план смањења трошкова живота у виду циљаних мера за ограничавање цена свакодневних артикала, укључујући и лекове на рецепт. Такође је најавила да ће се обрачунати са компанијама које подижу цене своје робе, али није објаснила како.

Попут Трампа, она је предложила изградњу више домова како би смањила трошкове становања, али такође жели да понуди до 25.000 долара појединим купцима који први пут купују некретнину.

Према њеним речима, планови Бајденове администрације су "антиинфлаторни" и успели су да смање инфлацију. Високе каматне стопе које су ту играле много већу улогу, није ни поменула.

Када је реч о спољној трговини, и Харисова и Трамп се противе да јапанска компанија "Нипон стил" преузме амерички "Ју Ес Стил".

Бајденова администрација је такође донела законе осмишљене да разбију зависност САД од страних добављача и недавно је увела нове царине на одређену кинеску робу, поред оних које је увео Трамп када је био на власти.

Трамп планира да подигне царине 10 до 20 одсто на сав увоз и 60 одсто на увоз из Кине.

Планови оба кандидата повећали би дефицит, показује буџетски модел Универзитета у Пенсилванији. 

"Дефицити су велики и вероватно ће остати такви у наредним годинама без обзира на исход избора", рекао је Ендру Холенхорст, главни амерички економиста "Ситигрупа".

На крају крајева, изгледи за дефицит и економију зависиће од тога да ли ће странка било ког кандидата освојити контролу над Конгресом, који има коначну реч о већини великих фискалних промена као што су порези.

image