Економија

Над Кином лебди страх од дефлације: "Рат ценама" успорава привреду

"Ратови цена" између компанија у различитим секторима као што су производња електричних возила и соларних панела је довео до тога до потрошачи одлажу потрошњу, очекујући још ниже цене, а тиме успоравају целу тамошњу привреду
Над Кином лебди страх од дефлације: "Рат ценама" успорава привредуGetty © Bet_Noire

Годишња стопа инфлације у Кини је у августу износила само 0,6 одсто, што указује на слабију потрошњу домаћинстава и буди страхове од дефлације и успоравања економског раста у тој азијској земљи.

Како се наводи, годишња стопа кинеске базне инфлације је у августу порасла само за 0,3 одсто међугодишње, најслабијим темпом за више од три године, преноси Блумберг позивајући се на данас објављене податке кинеске Националне канцеларије за статистику.

Цене хране у Кини су у августу порасле први пут од јуна 2023. и то за 2,8 одсто међугодишње, док су цене непрехрамбених производа порасле за 0,2 одсто.

"Рат ценама" између компанија у различитим секторима као што су производња електричних возила и соларних панела је довео до тога до потрошачи одлажу потрошњу, очекујући још ниже цене, а тиме успоравају целу тамошњу привреду.

Нешто слабија тражња би могла да омете Кину да на крају 2024. оствари свој жељени циљ привредног раста од око пет одсто.

Бивши гувернер кинеске централне банке Ји Ганг је позвао креаторе политике у Пекингу да се усредсреде на борбу против дефлаторних притисака и навео да је неопходно применити проактивну фискалну политику.

image