Економија

Цена нафте најнижа од 2021.

ОПЕК је ревидирао своју прогнозу за раст потражње наниже, док је цена нафте типа брент пала на испод 70 долара по барелу
Цена нафте најнижа од 2021.Getty © David McNew/Getty Images

Цене сирове нафте су пале у уторак након што је ОПЕК смањио прогнозу раста потражње за ову и следећу годину, што је била друга узастопна ревизија наниже ове групе. 

Цена референтне нафте типа брент пала је за 3,7 одсто, на 69,08 долара по барелу, што је био први пут од децембра 2021. да се брентом тргује за мање од 70 долара.    

Референтни индекс америчке сирове нафте, вест Текас интермедијет (ВТИ), пао је за више од четири одсто, на 65,72 долара по барелу.

Фјучерси за нафту ВТИ достигли су најнижи ниво од маја 2023.

ОПЕК је у месечном извештају у уторак навео да ће светска потражња за нафтом у 2024. години порасти за око два милиона барела дневно, што је око 80.000 барела дневно мање од претходне прогнозе.

Највећи светски увозник сирове нафте, Кина, наведена је као разлог за најновију прогнозу, па ОПЕК сада очекује да ће Пекинг захтевати мање нафте него што је претходно предвиђано, односно 650.000 барела дневно.

"Очекује се да ће кинески економски раст остати добро подржан. Међутим, препреке у сектору некретнина и све већи продор ЛНГ камиона и електричних возила вероватно ће утицати на потражњу за дизелом и бензином у будућности", наводи се у извештају ОПЕК-а.

ОПЕК је такође смањио процену раста глобалне потражње за 2025. на 1,74 милиона барела дневно са претходно пројектованих 1,78 милиона барела.

Према извештају, очекује се да ће потражња за нафтом у Организацији земаља извозница нафте и савезника, познате као ОПЕК+, износити 43,8 милиона барела дневно у четвртом кварталу.

У намери да оснажи тржиште услед благог раста потражње за нафтом и геополитичких тензија широм света, група се одлучила на низ дубоких резова производње од краја 2022.

У јуну је ОПЕК+ смањио производњу за 130.000 барела дневно, на 40,87 милиона.

Прошлог месеца је организација пристала да продужи ограничење производње до 2025. године, уз додатна добровољна смањења од 2,2 милиона барела дневно до септембра ове године.

Група је требало да почне да повећава производњу од октобра, али је прошле недеље одлучила да одложи план за два месеца пошто су цене нафте пале.

image