Економија

И Европска централна банка снизила каматну стопу

Пад камата значи да ће појефтинити кредити у еврима које грађани отплаћују, али и да они који тек планирају да се задуже могу да очекују повољније камате
И Европска централна банка снизила каматну стопуGetty © Hans-Peter Merten

Управни савет Европске централне банке (ЕЦБ) одлучио је данас да снизи каматну стопу на депозите за 25 базних поена на 3,5 одсто.

ЕЦБ очекује да ће стопа инфлације у еврозони у 2024. износити 2,5 одсто у 2024. и пасти на 2,2 одсто у 2025. и на 1,9 одсто у 2026, што је исто као у јунској прогнози. Пад камата значи да ће појефтинити кредити у еврима које грађани отплаћују, али и да они који тек планирају да се задуже могу да очекују повољније камате.

Подсетимо, на данашњој седници, Извршни одбор је одлучио да настави да ублажава монетарне услове смањујући референтну каматну стопу за 25 базних поена, на ниво од 5,75 одсто, саопштила је Народна банка Србије. Смањена је и стопа на депозитне олакшице на 4,5 одсто, као и стопа на кредитне олакшице, на 7 одсто. То значи да ће кредити у динарима бити јефтинији.

Народна банка Србије је иначе почетком недеље представила Нацрт новог закона о заштити корисника финансијских услуга и нови механизам којим планира да од 1. јануара 2025. ограничи каматне стопе на готовинске, потрошачке и стамбене кредите.

ЕЦБ смањила прогнозу привредног раста

Стопа базне инфлације ће, према прогнози ЕЦБ, пасти на 2,9 одсто ове године, на 2,3 одсто у 2025. и на два одсто у 2026. години.

"Услови финансирања остају рестриктивни, а економска активност је и даље пригушена, што одражава слабу приватну потрошњу и инвестиције", наводи се у саопштењу.

Европска централна банка очекује привредни раст еврозоне у 2024. за 0,8 одсто и убрзање на 1,3 одсто у 2025. и на 1,5 одсто у 2026, што је нешто мање у односу на јунску прогнозу.

"Управни савет ЕЦБ се не обавезује унапред на одређени курс каматне стопе и његова даља монетарна политика ће зависити од пристиглих података", додаје се у саопштењу.

image