Економија

Момировић: Кинески партнери улажу 400 милиона евра у Индустријски парк у Београду

Ми смо заиста лојални пријатељи и имамо заједнички велики интерес, навео је министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић на крају радне посете Кини
Момировић: Кинески партнери улажу 400 милиона евра у Индустријски парк у Београду© ТANJUG/ Aleksndra Otašević/ bg

Србија је на најбољи начин искористила своју прилику да представи потенцијале и инвестициони шансе на 24. Кинеском међународном сајму инвестиција и трговине (ЦИФИТ) у Сјамену, изјавио је министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић и истакао да су потписана три конкретна уговора између Индустријског парка у Београду и три различите компаније у високотехнолошким индустријама, у који ће кинески партнери уложити 400 милиона евра.

"Важно је да на ЦИФИТ-у имамо континуитет. Србија је представљена на овом сајму већ пету годину заредом, 2023. смо били земља гост домаћин и важно је да смо присутни и због тога што је ово провинција - Фуђиен у којој је гувернер пре него што је постао председник био Си Ђинпинг", рекао је министар на крају радне посете Кини.

Навео је да је Србија, на свом Националног павиљону ове године наступила са мало другачијом поставком и да је у фокусу био Споразум о слободној трговини.

Истакао је да је делегација Србије представила Кинезима све наше потенцијале, како у пољопривреди, пре свега воћарске индустрије, тако и прехрамбене индустрије.

Министар каже да Србија не сме да се заустави када је реч о промоцији потенцијала и инвестиционих шанси, као и у промовисању Споразума о слободној трговини да би он у потпуности заживео.

"Ми имамо конзистентну политику према Кини. Ми смо заиста лојални пријатељи и имамо заједнички велики интерес", навео је Момировић.

Министар је уазао да, поред извоза производа треба радити и на привлачењу нових инвестиција из Кине у Србију.

"Зато смо се видели са већим бројем компанија из Кине. Кинеске компаније су једни од највећих инвеститора у нашој земљи. Прошле године 30 одсто свих страних директних инвестиција долазило је из Кине. Они су у претходних седам година инвестирали око 6,1 милијарду евра у Србију, у српску привреду", рекао је министар, нагласивши да то много значи за нашу економију.

Момировић је подсетио да је главни циљ да до краја 2027. просечна плата буде 1.400 евра, а просечна пензија 650 евра.

Због значаја привлачења инвестиција министар је искористио промоцију српско-кинеског Индустријског парка "Михајло Пупин" да позове кинеске инвеститоре да улажу у тај јединствени пројекат, који је замишљен као широка платформа не само у сарадњи Србије и Кине већ са привредама југоисточне и централне Европе.

На питање колико нам у ствари тај индустријски парк који је део Иницијативе "Појас и пут" отвара врата за даље инвестиције, Момировић каже да не треба заборавити да су у среду на сајму ЦИФИТ потписана три конкретна уговора између Индустријског парка у Београду и три различите компаније у високотехнолошким индустријама.

"Индустријски парк је један авангардан пројекат, јединствен пројекат тог типа у Европи, у Београду, на левој обали Дунава и без икакве сумње у наредне три године морамо тамо да ангажујемо додатних 5.000 висококвалификованих и квалификованих радника", казао је Момировић.

Он је додао да грађевински радови на самом парку треба да започну врло брзо.

"Велики сам оптимиста. То нашу земљу неће коштати ништа или ће коштати симболично да спојимо пут са тим индустријским парком, значи минимална инвестиција у инфраструктуру. Наши партнери из Кине ће уложити око 400 милиона евра да би етаблирали и направили тај парк", навео је министар.

Они, како је додао, имају комуникацију са компанијама из Кине које већ показују интересовање, потписују конкретне уговоре и наша земља ће имати бенефите нове запослене, високе плате и имплементацију нових технологија.

image