Економија

НБС: Међугодишња инфлација у августу 4,3 одсто, највише утицале цене хране и пића

Посматрано на међугодишњем нивоу, раст цена хране је износио 2,8 одсто, при чему су цене поврћа у просеку ниже у односу на август претходне године за 9,6 одсто
НБС: Међугодишња инфлација у августу 4,3 одсто, највише утицале цене хране и пићаGetty © Veronique DURRUTY/Gamma-Rapho

Међугодишња инфлација у августу је остала на непромењеном нивоу у односу на јул и износила је 4,3 одсто, објавила је Народна банка Србије (НБС) позивајући се на податке Републичког завода за статистику, и навела да кад је реч о месечној инфлацији, она је у августу износила 0,4 одсто, што је иста динамика раста као и у јулу.

Месечна инфлација је, истичу из НБС, у највећој мери била вођена растом цена хране и безалкохолних пића, 0,9 одсто и корекцијом појединих регулисаних цена, као што су цигарете и комуналне услуге.

Насупрот томе, пратећи динамику кретања светске цене нафте, цене нафтних деривата су у августу снижене за 3,4 одсто.

У оквиру цена хране, допринос расту цена на месечном нивоу потекао је од обе поткатегорије, при чему су цене непрерађене хране повећане за 1,3 одсто, уз раст цена свежег воћа од 4,8 одсто и свежег поврћа од 0,9 одсто, док су цене прерађене хране повећане за 0,6 одсто, уз наставак раста цена кондиторских производа и кафе услед знатног раста цена кафе и какаоа на светском тржишту.

Посматрано на међугодишњем нивоу, раст цена хране је износио 2,8 одсто, при чему су цене поврћа у просеку ниже у односу на август претходне године за 9,6 одсто.

Када је реч о ценама енергената, оне су у августу у односу на јул снижене за 1,2 одсто услед пада цене нафтних деривата.

Међугодишње посматрано, раст цена енергената је у августу успорио на 3,0 одсто.
У оквиру базне инфлације, чији је месечни раст био једнак расту укупне инфлације, 0,4 одсто, поред комуналних услуга, у августу су поскупеле услуге ресторана и хотела, као и туристички пакет аранжмани.

На међугодишњем нивоу, базна инфлација је у августу незнатно убрзала и износила је 5,2 одсто а у претходних шест месеци базна инфлација се у просеку кретала око нивоа од 5,0 одсто.

Међугодишња инфлација ће, према процени Народне банке Србије, и у наредном периоду наставити кретање у границама циља 3,0 одсто плус минус 1,5 одсто.

image