Економија

Дефицит расте: Камате на амерички дуг премашиле билион долара

До скока трошкова сервисирања дуга дошло је након што је буџетски дефицит САД порастао у августу, приближивши се бројки од два билиона долара за целу годину
Дефицит расте: Камате на амерички дуг премашиле билион долараGetty © Anton Petrus

Америчка влада је први пут ове године потрошила више од билион долара на отплату камата за свој јавни дуг од 35,3 билиона, саопштило је Министарство финансија.

С обзиром да Федералне резерве држе референтне стопе на највишем нивоу у последње 23 године, влада је издвојила 1,049 билиона долара на сервисирање дуга, што је 30 одсто више у односу на исти период пре годину дана и део пројектованих 1,158 билиона долара у плаћањима за целу годину.

Одузимајући камату коју влада зарађује на својим инвестицијама, нето исплате камата су износиле 843 милијарде долара, више од било које друге категорије осим социјалног и здравственог (Медикер) осигурања.

До скока трошкова сервисирања дуга дошло је након што је буџетски дефицит САД порастао у августу, приближивши се бројки од два билиона долара за целу годину, преноси Си-Ен-Би-Си.

Будући да је остао још један месец до краја фискалне године савезне владе, августовски мањак је порастао за 380 милијарди долара, што је драматичан преокрет у односу на суфицит од 89 милијарди долара за исти месец претходне године, који је углавном био последица рачуноводствених маневара који су укључивали опрост студентског дуга.

То је "надувало" дефицит 2024. на 1,9 билиона долара, или повећање од 24 одсто у односу на исти период пре годину дана.

Очекује се да ће Фед следеће недеље смањити каматне стопе, али само за четвртину процентног поена. Међутим, у очекивању додатних потеза у наредним месецима, приноси трезора су пали последњих недеља.

image