Економија

Посета ММФ-а Русији: Запад у колективном фрасу због "пропагандне победе" Путина

Посета ће "створити значајне ризике за репутацију ММФ-а", тврде Европљани
Посета ММФ-а Русији: Запад у колективном фрасу због "пропагандне победе" ПутинаGetty © Mordolff

Предстојеће путовање делегације Међународног монетарног фонда (ММФ) у Русију Кремљ ће искористити као пропаганду, навела је група проукрајинских европских влада у писму шефу те институције.

Присталице Украјине тврде да посетом Русији, ММФ шаље поруку да се односи са Москвом нормализују упркос и даље активном сукобу у Украјини.

Посету ће "несумњиво руски режим искористити у пропагандне сврхе", упозорили су Кристалину Георгијеву министри финансија Литваније, Естоније, Летоније, Шведске, Финске, Данске, Норвешке, Исланда и Пољске.

"Такав потез би створио значајне ризике за репутацију ММФ-а", упозоравају они у писму у који је "Политико" имао увид.

Званичници ММФ-а би требало да посете Русију први пут од почетка Специјалне војне операције у фебруару 2022. Виртуелни разговори почеће 16. септембра, а очекује се да ће се лични састанци одржати убрзо након тога.

Иако је ММФ предложио одржавање састанка у другој земљи, на крају је прихватио услов Кремља да отпутује у Русију, рекли су избори.

"Контроверзно" путовање могло би да обесхрабри проукрајинске владе да каналишу своју помоћ Кијеву преко ММФ-а, упозорили су званичници девет влада.

ММФ је саопштио да је посета Русији, једној од 190 чланица те организације, уговорна обавеза институције са седиштем у Вашингтону.

"Фонд и његове земље чланице имају заједничку обавезу да спроведу консултације у складу са чланом четири Статута ММФ-а (према којем ММФ одржава годишње разговоре са званичницима сваке земље чланице)", наводи се у саопштењу.

image