Генерални директор "Џеј Пи Моргана" о економској судбини САД: Најгори могући сценарио

Америци прети нешто много горе од рецесије, упозорио је Џејми Дајмонд

Генерални директор "Џеј Пи Морган Чејс" указао је шта је "најгори исход" за америчку економску будућност, поред рецесије.

"Најгори исход је стагфлација. И не бих је скинуо са дневног реда", рекао је Дајмон. 

Челник највеће инвестиционе банке у САД са активом од 3,4 милијарде долара, дао је свој коментар почетком недеље на Савету институционалних инвеститора у Њујорку, преноси "Фокс њуз".

Стагфлација, назив настао од скраћеница за стагнацију и инфлацију, означава стање у којем се економски раст успорава док инфлација и незапосленост расту.

Економске последице стагфлације могу довести смањења пензионих фондова, као и краха берзе. Последњи пут је виђена у САД током 1970-их, наводи "Инвестопедија".

Док је инфлација у августу порасла мање него што се очекивало на 2,5 одсто, изгледи за савезни дуг су мрачни, са растућим бројем од више од 35,3 билиона долара.

Отплате камата на државни дуг које доспевају у октобру сада премашују трошкове и здравственог осигурања ("медикер"), и националног буџета за одбрану. Државни дуг може допринети даљој инфлацији која је на хоризонту.

Ово је први пут у америчкој историји да су отплате камата на државни дуг порасле изнад један билион долара.

"Дакле, тешко је имајући то у виду рећи да смо изашли на зелену грану. Мислим да то није случај", рекао је Дајмон.

Док је инфлација пала тако да је скоро достигла крајњи циљ Националних резерви (ФЕД) од 2 одсто, извештај који је у понедељак поделила Банка федералних резерви Њујорка показује да су погледи потрошача на тржиште генерално помешани.

Американци су одговорили да очекују да ће њихова потрошња порасти за пет одсто, али да ће приходи њихових домаћинстава порасти само за 0,1 одсто у односу на прошлу годину.

Дајмон верује да је вероватноћа стагфлације у будућности око 35 процената, што значи да је рецесија вероватнија.