Увећани рачуни Инфостана од августа: Чије услуге су поскупеле?

Донете су нове цене услуга сакупљања и транспорта комуналног отпада и цена услуга третмана кабастог отпада

Београђанима ових дана стижу увећани августовски рачуни за Инфостан због поскупљења одношења смећа и кабастог отпада. ЈКП "Градска чистоћа" од 15. августа зарачунава нове, више цене својих услуга транспорта комуналног отпада.

По новом ценовнику ЈКП "Градска чистоћа", сакупљање и транспорт комуналног отпада наплаћује се 9,90 динара по метру квадратном, уколико се плаћа паушал по канти, онда је цена 950 динара са ПДВ-ом.

Самосталне делатности плаћају паушално изношење комуналног отпада према површини пословног простора до 30 квадрата од 1.570 динара, па до 2.948 динара у зависности од врсте самосталне делатности.

Одлука је донета у складу са чињеницом да се цене услуга сакупљања и транспорта отпада нису мењале од 2022. године, саопштили су раније из ЈКП Градска чистоћа.

Како је наведено, старе цене биле су економски неоправдано ниске, поготово у условима када су трошкови енергената, резервних делова и услуга поправки комуналних возила значајно увећани.

Одлуком Надзорног одбора ЈКП "Градска чистоћа" од 19. јуна донете су нове цене услуга сакупљања и транспорта комуналног отпада и цена услуга третмана кабастог отпада и збрињавање посебно одвојених фракција из комуналног отпада које се због свог састава и карактеристика не могу одлагати у опрему за сакупљање комуналног отпада.