Економија

Бразил ЕУ: Не желимо ваша електрична возила

Две стране би можда могле да постигну договор, после 25 година преговора
Бразил ЕУ: Не желимо ваша електрична возилаGetty © Carlos Sanchez Pereyra

Споразум о слободној трговини "краве за аутомобиле" између Европе и Јужне Америке могао би да претрпи неке промене у последњем тренутку.

За Бразил, договор је могућ све док је увоз електричних аутомобила ограничен, рекле су дипломате за "Политико". За Европску унију, то се може догодити само док се краве не узгајају на крченој земљи.

Ова два питања стоје на путу још једног покушаја да се заврше разговори о стварању зоне слободне трговине између ЕУ и блока Меркосура која би обухватала скоро 800 милиона људи и чинила петину глобалног БДП-а.

Две стране су у преговорима већ четврт века и расту наде да би могле - можда - коначно да постигну споразум на самиту Г20 у Рију у новембру.

То би представљало велику геополитичку победу за председницу Европске комисије Урсулу фон дер Лајен. И створило би шансу да се заустави пад трговине који је довео до тога да је ЕУ – највећи трговински партнер региона пре само деценију – изгубила од Кине.

Договор са Меркосуром - који обухвата Аргентину, Бразил, Парагвај, Уругвај и новопридошлу Боливију - измакао је Фон дер Лајен у њеном првом мандату. Француски председник Емануел Макрон интервенисао је раније ове године да одложи преговоре, повинујући се протестима фармера који се плаше поплаве бразилске и аргентинске говедине. То је фрустрирало земље које подржавају договор на челу са Немачком.

Четири петине извоза Меркосура у ЕУ су примарна роба - укључујући минерале, говедину и соју. Са друге стране, 90 одсто извоза ЕУ ​​чини индустријска роба, као што су машине, фармацеутски производи и аутомобили.

Бразил (иначе првобитни члан БРИКС-а), који води преговоре у име Меркосура, сада тражи заштиту од будућег увоза европских електричних возила у виду додатних заштитних мера, рекао је дипломата Меркосура.

За Бразил, заштитне мере - које би ограничиле увоз када се достигне одређени обим - представљају директан одговор на мере трговинске одбране од кинеских електричних возила које су ЕУ, Сједињене Државе и Канада усвојиле последњих месеци. 

"Бразил и Аргентина традиционално веома штите своју аутоиндустрију. Споразум ЕУ-Меркосур је први велики уступак у овој области", рекао је Гералдо Видигал, бразилски професор међународног трговинског права на Универзитету у Амстердаму.

"У почетку, договор није укључивао ЕВ, али су она тако брзо стизала да сада постоје значајна улагања у изградњу домаће индустрије електричних возила и они не би желели да превид у преговорима са ЕУ пробије рупу у томе."

image