Економија

Док мачке нема мишеви коло воде: Канада и Мексико се спремају за извоз ЛНГ услед мораторијума у САД

Два суседа САД настоје да искористе растућу потражњу за овим горивом на азијском тржишту
Док мачке нема мишеви коло воде: Канада и Мексико се спремају за извоз ЛНГ услед мораторијума у САДGetty © Houston Chronicle/Hearst Newspapers via Getty Images

Канада и Мексико осигуравају инвестиције вредне десетине милијарди долара у индустрију течног природног гаса (ЛНГ) за извоз, услед мораторијума на издавање нове извозне дозволе у САД.

Консултантска компанија "Рајстад енерџи" процењује ове инвестиције на око 63 милијарде долара, а што подразумева пројекте у изградњи и оне који чекају коначну одлуку, преноси "Фајненшел тајмс". 

Купци "желе алтернативне добављаче. Срећни су што имају више понуде на тржишту од добављача који нису из САД", рекао рекао је потпредседник политике у Институту за енергетска истраживања, Кени Стајн. 

Како наводи британски лист, суседи САД настоје да искористе растућу потражњу за овим енергентом на азијском тржишту. Пошто се већина планираних пројеката налази на источним обалама ове две земље, бродови који ће превозити ЛНГ неће морати да пролазе кроз Панамски канал, а што значи лакши и потенцијално јефтинији приступ азијским тржиштима. 

Консултантска кућа "Вуд Макензи" процењује да Канада има потенцијал да до 2040. године повећа извоз са нула на 36,2 милиона тона ЛНГ годишње, а Мексико са актуелних 0,49 на 36,7 милиона тона.

Ипак, то је и даље значајно мање од 325,83 милиона тона годишње колико се процењује да ће САД моћи да извезу до 2040. године. Прошле године, САД су извезле 88 милиона тона ЛНГ.

Очекује ће да ће Отава почети да извози ЛНГ 2025, захваљујући пројекту "ЛНГ Канада" који подржава "Шел", а који је 90 одсто готов.

Међутим, "Фајненшел тајмс" напомиње да Канада нема оперативно постројење за извоз ЛНГ-а, док су многи пројекти каснили због издавања дозвола, а застоји су повећали трошкове.

Са друге стране, већина пројеката у Мексику подразумева црпљење ЛНГ из америчког Пермског басена, што значи да су подложни закону САД о енергетици и мораторијуму Вашингтона на издавање нових дозвола.

image