Економија

Животни стандард у слободном паду: Немачка више није ни у првих 20 најбогатијих земаља

До пада Немачке на листи најбогатијих земаља на основу додате вредности по глави становника долази у тренутку када стручњаци издају суморне прогнозе о економском расту некадашњег "мотора Европе"
Животни стандард у слободном паду: Немачка више није ни у првих 20 најбогатијих земаљаGetty © Tom Werner

Немачка више није ни међу 20 најбогатијих земаља на основу додате вредности по глави становника, преноси "Билд".

Tаблоид напомиње да раст БДП-а земље "виси око нуле", а да је једна од последица то што је Немачка склизнула са 19. на 21. место на ранг листи земаља на основу овог параметра, који се мери на основу БДП-а по паритету куповне моћи.

Прва три места на списку заузимају Луксембург, Ирска, и Сингапур, а изнад Немачке се на 20. месту налази Белгија. "Билд" напомиње да овај параметар не узима у обзир економску неједнакост међу становништвом. 

Немачка економија је у другом тромесечју поново пала, и то за 0,1 одсто, чиме се распршила нада да коначно може да остави иза себе године стагнације.

Институт за економска истраживања ИФО је јуче значајно снизио прогнозе за ову и наредну годину. Сада очекује нулти раст у 2024. уместо 0,4% раније и само 0,9 одсто у 2025, у поређењу са 1,5 одсто колико је износила претходна прогноза.

Институт за светску економију Кила је још песимистичнији, јер је објавио  очекује смањење бруто домаћег производа за 0,1 одсто ове године — након смањења од 0,3 одсто у 2023.

image