Економија

ФЕД у паници? Централна банка САД спустила кључну каматну стопу за 0,5 одсто

Одлука да се кључна каматна стопа смањи за 0,5, а не 0,25 одсто "наглашава растућу забринутост креатора политике у вези са ситуацијом на тржишту рада", наводи "Блумберг"
ФЕД у паници? Централна банка САД спустила кључну каматну стопу за 0,5 одстоGetty © Chip Somodevilla

Америчка централна банка, Федералне резерве (ФЕД), донела је данас одлуку о смањењу кључне каматне стопе за 50 базних поена (0,50 одсто).

Извршни директор ФЕД-а је раније у више наврата истицао да има двоструки мандат, односно да ће централна банка САД смањити референтне каматне стопе уколико се инфлација довољно приближи циљу од два одсто, или ако америчко тржиште рада покаже знаке слабости. 

Коментатори су претходно напомињали да би смањивање референтне каматне стопе за 50 уместо 25 базних поена био знак панике ФЕД-а, а "Блумберг" наводи да овакав потез "наглашава растућу забринутост креатора политике у вези са ситуацијом на тржишту рада".

Подсетимо, извештај о америчком тржишту рада за јул допринео је берзанском колапсу 5. августа, будући да су бројке указивале на то да је америчка економија у лошијем стању него што је то изгледало, поспешивши тиме страхове да би економија САД могла да клизи у рецесију. 

Такође, прелиминарна ревизија Националног завода за статистику указала је да је у протеклих годину у САД отворено 818.000 нових радних места мање него што је наведено у прелиминарном годишњем извештају из марта ове године.

С друге стране, издаци за основну потрошњу (ПЦЕ), који се често представља као главни параметар који ФЕД узима у обзир при процени инфлације, износио је 2,6 одсто у августу.

Како преноси "Блумберг", 11 од 10 високих одборника ФЕД-а је гласало да се кључна каматна стопа спусти с 5,25-5,50 одсто на 4,75-5 одсто. 

ФЕД очекује да до краја године референтну каматну стопу спусти за још 0,5 одсто, па за још један процентни поен 2025. године. Циклус смањивања би требало да се заврши 2026, са кључном каматном стопом у распону између 2,75 и 3,0 одсто.

Упркос томе што стопа инфлације и даље није достигла циљане нивое, Пауел је данас рекао да је "одбор стекао веће поверење да се инфлација одрживом путањом креће ка 2 одсто и оцењује да су ризици за постизање циљева (по питању) тржишта рада и инфлације отприлике у равнотежи", наводи се у саопштењу ФЕД-а.

"Блумберг" наводи да и даље нема јасних показатеља да се САД налазе у рецесији, али признаје да су приметни "растући знаци напетости".

Америчкa агенција напомиње да је лична уштеђевина грађана САД пресушила и да стопа кредита са чијом се отплатом касни расте, те да би даље смањење у новоотвореним радним местима могло да "изазове смањење потрошње и успори економију".

image