Приходи Србије од туризма порасли за 126 одсто

Приходовање од ове гране за првих седам месеци порасли су за 126 одсто у односу на период пре пандемије коронавируса

Приходи Србије од туризма су од почетка године порасли за 126 одсто, у односу на период пре пандемије из 2019, наводи се у данас објављеном извештају агенције Уједињених нација за туризам са седиштем у Мадриду.

Како се наводи, висок раст прихода од туризма од почетка године до јуна или јула је поред Србије забележио и Таџикистан 85 одсто, Пакистан 76 одсто, Црна Гора 70 одсто, Северна Македонија 60 одсто и Португалија 57 одсто.

Глобални туризам се скоро опоравио на ниво пре пандемије, пошто је број долазака туриста у периоду од јануара до јула достигао 96 одсто нивоа из истог периода 2019. године.

Како се наводи, у првих седам месеци је регистровано око 790 милиона туриста који су путовали у иностранство, што је за 11 одсто више него у 2023. и за само четири одсто мање него у 2019.

Раст је пре свега подстакнут снажном потражњом у Европи и поновним отварањем тржишта у Азијско-пацифичком региону.

Резултати су у складу са пројекцијом Уједињених нација о потпуном опоравку светског туризма у 2024. упркос текућим економским и геополитичким ризицима.

"Међународни туризам је на путу да консолидује свој потпуни опоравак од највеће кризе у историји сектора", прокоментарисао је генерални секретар агенције УН за туризам Зураб Пололикашвили.

Експерти углавном очекују да ће се позитиван тренд наставити и до краја године.