Економија

"Фолксваген" жели да укине до 30.000 радних места у Немачкој и смањи инвестиције

Менаџмент "Фолксвагена" процењује да смањење броја радника кроз делимично пензионисање и отпремнине више није довољно да би се постигла жељена уштеда
"Фолксваген" жели да укине до 30.000 радних места у Немачкој и смањи инвестицијеwww.globallookpress.com © Silas Stein

Произвођач аутомобила "Фолксваген" жели да укине до 30.000 радних места у Немачкој и смањи инвестиције, објавио је немачки бизнис портал "Менаџер".

Како се наводи, присталице радикалних мера у менаџменту "Фолквагена" очекују да ће број радника пасти са садашњих 130.000 за скоро четвртину.

Најављује се да ће "Фолксваген" због уштеде такође смањити инвестиције за скоро 20 милијарди евра, а отпуштања су могућа и у одељењу за истраживање и развој, преноси "Билд".

У овом тренутку је у поменутом одељењу запослено приближно 13.000 људи, а отказе би могло да добије између 4.000 и 6.000 ових експерата.

"Економско окружење се поново погоршало, нови добављачи долазе у Европу. Поред тога, Немачка посебно заостаје у погледу конкурентности. Ми као компанија сада морамо да делујемо доследно у овом окружењу", саопштио је недавно извршни директор "Фолксвагена" Оливер Блуме.

Смањење броја радника Фолксвагена кроз делимично пензионисање и отпремнине више није довољно да би се постигла жељена уштеда, тврди менаџмент.

image