Бањалучки ћевап и званично заштићен

Захтев за заштиту овог традиционалног јела поднело је Удружење за очување гарантоване традиције специјалитета Бањалучких ћевапа

Бањалучки ћевап и званично је заштићен ознаком гарантовано традиционалног специјалитета и уписан у Регистар гарантовано традиционалних специјалитета.
Решење је донела Агенција за безбедност хране Босне и Херцеговине, а објављено је у Службеном гласнику БиХ 12. септембра. Захтев за његову заштиту je 22. марта поднело је Удружење за очување гарантоване традиције специјалитета Бањалучких ћевапа.

"Комисија је утврдила да је достављени Захтев комплетан и основан", наводи се у решењу објављеном у Службеном гласнику БиХ, пренеле су бањалучке "Независне новине".

Доношење овог решења значи да сваки поједини произвођач производа с називом Бањалучки ћевап, односно корисник ознаке, као и сваки учесник у ланцу производње, прераде и дистрибуције наведен у спецификацији производа Бањалучки ћевап, спроводи поступак потврђивања усаглашености са спецификацијом производа код овлашћеног тела за оцењивање усаглашености.