Економија

Европска унија купује све више робе из Русије: Немачка први трговински партнер

Руски извоз у Европску унију је месечно порастао за 21 одсто на три милијарде евра, док је Европска унија повећала извоз у Русију за 24,5 одсто на 3,03 милијарде евра
Европска унија купује све више робе из Русије: Немачка први трговински партнерGetty © stock photo/shironosov

Трговинска размена између Русије и Европске уније у јулу је порасла први пут од новембра прошле године и поново је премашила шест милијарди евра, показују прорачуни агенције РИА Новости на основу података "Евростата".

На месечном нивоу је билатерална трговина Русије и ЕУ у јулу порасла за 23 одсто на укупно 6,03 милијарде евра.

То је највећа вредност од јануара ове године када је промет између Русије и Европске уније износио 6,09 милијарди евра.

Руски извоз у Европску унију је месечно порастао за 21 одсто на три милијарде евра, док је Европска унија повећала извоз у Русију за 24,5 одсто на 3,03 милијарде евра.

Трговинска размена Русије са Финском је у јулу порасла 3,1 пута на 226 милиона евра, са Хрватском 2,7 пута на 58 милиона евра и Румунијом 2,6 пута на 41 милион евра.

Највећи трговински партнер Русије у Европској унији је у јулу била Немачка, а вредност промета је била 836 милиона евра.

Подсетимо, Европска унија је до сада увела 14 пакета санкција Русији. Дугачак би био списак свега што је ЕУ забранила, а с друге стране, подаци показују да не може без робе из Русије. На мети су се нашли руска нафта и гас, а само у последњем пакету уведена су ограничења извоза робе двоструке намене против укупно 61 компаније из Русије, Кине, УАЕ и Турске. ЕУ је забранила својим авио-компанијама да обављају чартер и приватне летове широм света, уколико су њих наручила физичка и правна лица из Русије.

Такође, у новом пакету санкција наводи се да компаније ЕУ треба да буду посебно пажљиве када продају војну робу трећим земљама, будући да је потребно оценити ризик поновног извоза исте у Русију. На листи забрана је и забрана увоза хелијума из Русије. Забрањен је и извоз у Русију, из Уније, руда мангана, различитих врста пластике, реткоземних елемената и електронских компоненти.

image