Економија

Гости изложбе ЕКСПО 2027 спаваће и на крузерима: Бродови хотели ће бити постављени на реци

Из Агенције за управљање лукама очекују да ће изложба привући више од три милиона посетилаца, због чега је потребно обезбедити додатне привремене смештајне капацитете
Гости изложбе ЕКСПО 2027 спаваће и на крузерима: Бродови хотели ће бити постављени на рециGetty © Esin Deniz

Агенција за управљање лукама потписала је данас уговор о изради Студије са идејним решењем за постављање бродова-хотела за потребе међународне изложбе ЕКСПО 2027 са конзорцијумом на чијем је челу консултантска кућа "Паблик Транспорт Консулт". У раду на студији учествоваће између осталих и Саобраћајни факултет Универзитета у Београду, саопштила је Агенција за управљање лукама.

Циљ студије је израда идејног решења за постављање плутајућих објеката, односно бродова-хотела, како би се обезбедили додатни смештајни капацитети у Београду током изложбе ЕКСПО 2027.

Како је наведено у саопштењу, очекује се да ће изложба привући више од три милиона посетилаца, због чега је потребно обезбедити додатне привремене смештајне капацитете.

По моделу који је успешно примењиван на сличним међународним манифестацијама, повећање смештајних капацитета могу бити решени постављањем крузера или других плутајућих објеката.

Током израде студије биће разматране три потенцијалне локације - две на реци Сави и једна на Дунаву, од којих ће бити изабрана једна.

Биће одабрана једна најповољнија локација на којој је могуће одредити пет привезних места у континуитету, за привез највише до два брода дужине не веће од 135 метара и ширине до 12 метара по привезном месту.

Према плану, бродови ће бити у функцији хотела у трајању од годину дана, почевши од 1. децембра 2026. године.

image