Индија на путу да постане трећа по величини економија света

Очекује се да ће БДП јужноазијске земље достићи 10 билиона долара до краја деценије

Индија је на путу да постане трећа по величини економија на свету до 2031. године, наводи се у анализи "Ес енд Пи глобала" (S&P Global), америчке финансијске аналитичарске корпорације.

Земља је пета по величини економија на свету, иза САД, Кине, Јапана и Немачке. Аналитичари очекују да ће до краја ове деценије постати економија од 10 билиона долара.

Ес енд Пи предвиђа да ће годишњи раст БДП-а Индије бити 6,7 одсто. Према владиним подацима, БДП се повећао за 8,2 одсто у фискалној 2023-24 и 7,2 одсто у претходној фискалној години, учвршћујући позицију Индије као највеће светске економије која се најбрже развија.

Раније овог месеца, Светска банка је подигла своју прогнозу раста за Индију на седам одсто за текућу фискалну годину, са 6,6 одсто.

У извештају америчке корпорације наводи се да ће – иако економија показује отпорност – постизање амбициозног циља од билион долара у извозу робе до 2030. године захтевати стратешку диверсификацију и већу интеграцију у глобална тржишта.

Међународни монетарни фонд је такође ревидирао своју пројекцију раста за текућу фискалну годину за Индију на 7 одсто у јулу, што је повећање од 20 базних поена. ММФ је истакао значајан пораст приватне потрошње као кључни фактор који је покренуо ово прилагођавање.