Економија

САД забрањују кинеску и руску технологију у аутомобилима: Протекционизам или брига за безбедност?

Бајденова администрација сматра да би Кина или Русија могли да хакују или прате кретање возила која би користила технологију из тих земаља, наводи "Блумберг", али додаје да забрана употребе кинеске и руске технологије има и протекционистичку димензију
САД забрањују кинеску и руску технологију у аутомобилима: Протекционизам или брига за безбедност?Getty © Joan Cros/NurPhoto via Getty Images

Америчко министарство трговине могло би да објави забрану употребе руског и кинеског хардвера и софтвера при производњи тзв. паметних возила већ у понедељак, рекли су извори за "Блумберг".

Забрана би онемогућила америчким произвођачима да користе и тестирају руске и кинеске технологије за системе аутоматске вожње и комуникационе системе унутар возила, наводе извори. 

Очекивана забрана је резултат истраге о наводним ризицима по сајбер безбедност возила коју представља кинески софтвер , а коју је покренуо председник САД Џозеф Бајден у марту ове године. 

Бајденова администрација сматра да би Кина или Русија могли да хакују или прате кретање возила која би користила технологију из тих земаља, наводи америчка агенција.

Додаје се да забрана има и протекционистички елемент, пошто би кинеским произвођачима аутомобила могло бити забрањено да продају своја возила у САД ако возила користе кинеску комуникациону технологију.

До ескалације економског рата Кине и САД долази четири месеца након што је Бајден увео царину од 100 одсто на кинеска електрична возила, навевши као разлог субвенције Пекинга за кинеску ауто-индустрију, као и то што Кина извози вишак произведених аутомобила у периоду када америчке компаније производе све више електричних возила.

image