Економија

Одбор за финансије усвојио предложени ребаланс за 2024. годину

Никада се није десило да толико инвестирамо у капиталне инвестиције. Имамо на рачуну скоро 700 милијарди динара, нагласио је Мали
Одбор за финансије усвојио предложени ребаланс за 2024. годину© Tanjug/JOVANA KULAŠEVIĆ

Одбор за финансије Скупштине Србије прихватио је вечерас предложени ребаланс за ову годину у начелу и предложиће парламенту да усвоји измене и допуне Закона о буџету.

Министар финансија Синиша Мали изјавио је вечерас, одговарајући на критике опозиције које су се односиле на расходе везане за Експо, и изградњу националног стадиона, да је манифестација Експо развојна шанса за Србију, а да изградња Националног стадиона представља нови извор раста, са свим манифестацијама и догађима који ће се ту одвијати.

Мали је приметио и да није било коментарисања прихода на седници и да то показује да се они веома опрезно пројектују и да је на крају пријатно изненађење.

"Мислим да је став и Фискалног савета и Међународног монетарног фонда и свих осталих, веома јасан када су приходи у питању. И нико од вас из опозиције није коментарисао приходе, што је добро, зато што знате и сами да врло опрезно процењујемо и пројектујемо приходе, врло смо конзервативни и зато смо на крају пријатно изненађени, а то нам управо омогућава да контролишемо трошкове са друге стране", рекао је Мали.

Он је навео да то наилази и на позитиван одзив када су инвеститори у питању што доводи до тога да је Србија на корак од инвестиционог рејтинга, те одговорио опозиционим посланицима да у њихово време Србија није ни имала кредитни рејтинг.

"Што се тиче расхода, неко је од вас рекао да је ово почетак краја српских јавних финансија. Волео би да ми покажете на основу које цифре, ког податка, које анализе сте утврдили да је то почетак краја српских финансија. Да ли на основу рекордно високог раста БДП-а, на основу рекордно ниске незапослености, на основу рекордно високог броја радних места, рекордног броја људи који раде, на основу никада већих страних директних инвестиција, на основу никада већих девизних резерви, на основу никада дужег периода стабилног девизног курса, на основу никада већих резерви злата?", упитао је Мали.

Мали је рекао да је 2008. године био колапс у нашој држави, а да је Србија била пред банкротом 2012. године.

"Сада, ево, четврта година, пета година кризе од 2020. године, потпуно смо стабилни, остварујемо високе стопе економског раста, сачували смо, не само радна места, него имамо и нови број запослених. Уз све то имамо јавни дуг који нам је у уделу у односу на БДП испод 50 одсто", рекао је Мали.

Наводећи да је неко од посланика рекао да расте брже дуг од БДП-а, Мали је упитао како се смањује удео јавног дуга у БДП-у.

Он је навео и да је укупан буџет за пољопривреду ове године 136,7 милијарди динара.

"Да не говорим о ономе што помињу, а то су плате у просвети и здравству. Када су њихови лидери странака себи у приватан џеп стављали стотине милиона евра, како су живеле медицинске сестре, како су живели доктори, како су живели просветари...", упитао је Мали.

Он је навео да је доктор специјалиста 2012. године имао плату 67.540 динара, а са овим повећањем које је планирано од 1. јануара имаће 160.496 динара, лекар опште праксе имао је 53.931 динара, а сада са повећањем ће имати 128.158 динара.

Када је реч о наставном особљу, просечна плата наставника 2012. године је била 44.238 динара, а сада ће бити 97.082 динара.

"Да, можда је мање од просека, али идемо ка том просеку. И зато идемо са повећањем зарада", рекао је Мали.

Министар финансија је рекао да бивша власт није изградила ни аутопутеве ни пруге, ни болнице, додајући да се сада гради и Моравски коридор, затим  Фрушкогорски коридор, Дунавска магистрала, Рума-Шабац-Лозница...

"Никада се није десило да толико инвестирамо у капиталне инвестиције. Имамо на рачуну скоро 700 милијарди динара", рекао је Мали.

image