Економија

Француска привреда након економски успешних Олимпијских игара поново у паду

"Снажан раст француске привреде забележен у августу нестао је до септембра", рекао је економиста Хамбуршке комерцијалне банке Тарик Камал Чодри
Француска привреда након економски успешних Олимпијских игара поново у паду© Photo by Sathiri Kelpa/Anadolu via Getty Images

Француска привреда је након августовског пораста због одржавања Олимпијских игара поново у паду, закључак је извештаја који је данас објавила агенција "Маркит економикс".

Композитни индекс менаџера набавке (ПМИ) у Француској је, према првој прелиминарној процени, у септембру пао са августовских 53,1 поен на 47,4 поена, што је најниже за претходних осам месеци.

Тржишта су очекивала знатно блажи септембарски пад на 50,6 поена.

ПМИ је параметар који се користи као индикатор економске активности, а резултат испод 50 показује да се економија налази у стању контракције, односно пада економске активности.

Индекс менаџера набавке у сектору услуга је у септембру пао са августовских 55 поена на 48,3 поена, а ПМИ у француском сектору производње износи 43,9 поена, што је такорећи непромењено у односу на августовска 44 поена.

"То је тужна стварност. Снажан раст француске привреде забележен у августу нестао је до септембра", рекао је економиста Хамбуршке комерцијалне банке (ХЦОБ) Тарик Камал Чодри.

Према његовим речима, политичка ситуација у Француској је и даље нестабилна након ванредних парламентарних избора и именовања Мишела Барнијеа за премијера, пошто не постоји јасна парламентарна већина за спровођење значајних економских реформи које би могле да оживе индустрију.

Хамбуршка комерцијална банка на основу актуелних резултата прогнозира да ће француска економија у трећем тромесечју 2024. стагнирати у односу на претходни квартал.

image