Економија

Рецесија у немачком производном сектору се продубила, расте песимизам у индустрији

Очекивања произвођача за наредну годину су у наглом паду, каже главни економиста Хамбуршке комерцијалне банке Сајрус де ла Рубиа
Рецесија у немачком производном сектору се продубила, расте песимизам у индустријиwww.globallookpress.com © © Moritz Frankenberg

Рецесија у немачком производном сектору се продубила у септембру, а песимизам у целој индустрији је у порасту, закључак је данас објављеног извештаја агенције "Маркит економикс".

Композитни индекс менаџера набавке (ПМИ) у Немачкој је, према првој прелиминарној процени, у септембру је пао са 48,4 поена на 47,2 поена и сада је најнижи за седам месеци.
Тржишта су очекивала знатно блажи септембарски пад на 48,2 поена.

ПМИ је параметар који се користи као индикатор економске активности, а резултат испод 50 показује да се економија налази у стању контракције, односно пада економске активности.

Индекс менаџера набавке у сектору услуга је у септембру пао са августовских 51,2 поена на 50,6 поена, а ПМИ у немачком сектору производње са 42,8 поена на 40,5 поена.

"Оптимизам је ствар прошлости. Произвођачи су изузетно депресивни поводом својих будућих изгледа, а очекивања за наредну годину су у наглом паду", рекао је главни економиста Хамбуршке комерцијалне банке (ХЦОБ) Сајрус де ла Рубиа.

Према његовом мишљењу, лоше вести из компаније "Фолксваген" утичу на талас песимизма који се шири по целој немачкој индустрији.

Он је додао да се проблеми преливају и на иначе стабилан сектор услуга у Немачкој који је погођен успоравањем раста.

Банка процењује да би немачка економија у трећем тромесечју 2024. могла да падне за 0,2 одсто у односу на други квартал ове године, наводи Сајрус де ла Рубиа.

image