Економија

Привреда еврозоне и даље шлајфује: Паду производње највише доприносе лоши резултати Немачке

Главни економиста Хамбуршке комерцијалне банке (ХЦОБ) Сајрус де ла Рубиа је упозорио на пад нових поруџбина и заосталих наруџбина у еврозони и навео да привреда креће у правцу стагнације
Привреда еврозоне и даље шлајфује: Паду производње највише доприносе лоши резултати НемачкеGetty © stock photo

Економија еврозоне се ближи стагнацији, а производња је и надаље у значајном паду, закључак је данас објављеног индекса агенције "Маркит економикс". Композитни индекс менаџера набавке "Ес енд Пи глобал", према прелиминарним подацима, пао је у септембру са августовских 51 на 48,9 поена, испод прага од 50 поена који раздваја економски раст од контракције, преноси "Блумберг".

Вредност овог индекса је сада најнижа у последњих осам месеци. На негативан развој ситуације је пре свега утицао пад у немачком сектору производње и француском сектору услуга.

Главни економиста Хамбуршке комерцијалне банке (ХЦОБ) Сајрус де ла Рубиа је упозорио на пад нових поруџбина и заосталих наруџбина у еврозони и навео да привреда креће у правцу стагнације.

"Није потребно много маште да би се предвидело даље слабљење привреде", рекао је Сајрус де ла Рубиа.

Блумбергов тим стручњака сматра да ови резултати у еврозони делимично одржавају "повратак у реалност" у Француској после Олимпијских игара у Паризу које су привремено подстакле економски раст.

Производња у 20 земаља блока већ је почела да бледи у другом тромесечју, а потрошачи још увек оклевају да отворе своје новчанике иако имају користи од хлађења инфлације и раста плата. Слаба страна потражња — посебно у Кини — такође оптерећује фабрике. Проблеми у немачким произвођачима аутомобила као што је "Волксваген АГ" наглашавају проблем.

Слабости еврозоне доприноси ситуација у Немачкој, чији се произвођачи суочавају са мешавином слабе глобалне потражње, растуће конкуренције из Кине и структурних проблема код куће. Композитни ПМИ за земљу пао је на 47,2 са 48,4, при чему је пад производње био већи, док је сектор услуга готово у застоју.

"Ове забрињавајуће бројке ће вероватно интензивирати текућу дебату у Немачкој о ризику од деиндустријализације и о томе шта би влада требало да предузме", рекао је де ла Рубија.

image