БлекРок и Рио Тинто, САД и ЕУ против Кине: Ко је у западној коалицији за критичне минерале

Партнерство за безбедност минерала (МСП) чини 14 земаља и Европска комисија, који најављују мрежу финансирања пројеката за обезбеђивање сировина потребних технолошкој индустрији

Западне земље усмеравају своје агенције за финансирање развоја и извозне кредитне агенције да сарађују са привредом како би подржале пројекте критичних минерала, у жељи да смање кинеску доминацију у сектору који је од суштинског значаја за високотехнолошке индустрије. Партнерство за безбедност минерала (МСП), коалиција 14 земаља и Европска комисија, представиће нову мрежу финансирања на догађају у Њујорку док покушавају да појачају међународну сарадњу и обећавају финансијску подршку за огроман пројекат никла у Танзанији, подржан од стране рударске компаније БХП.

Чланице МСП-а су САД, Аустралија, Канада, Естонија, Финска, Француска, Немачка, Индија, Италија, Јапан, Република Кореја, Норвешка, Шведска, УК и ЕУ. 

У заједничком саопштењу које треба да буде објављено на маргинама Генералне скупштине УН каже се да ће мрежа "ојачати сарадњу и промовисати размену информација и суфинансирање" и наводи 10 кључних пројеката минерала који су већ привукли подршку партнерских влада МСП-а, преноси "Фајненшел тајмс".

Представници "БлекРока", Голдман Сакса", "Ситигроупа", "Рио Тинта" и "Англо Американа" требало би да присуствују састанку, како би покушали да привуку приватне инвеститоре и рударске компаније да даље улажу у овај сектор.

Хозе Фернандез, амерички државни подсекретар за економски раст, рекао је да МСП разматра још 30 кључних пројеката рударења минерала, док се западне владе утркују да обезбеде сировине потребне за производњу робе - од електричних возила до напредног оружја.

Фернандез је оптужио Пекинг да се бави "прекомерном производњом и предаторским ценама" како би задржао контролу над глобалним снабдевањем критичним минералима.

"Схватамо да не можемо да решимо овај проблем ни са једном државом, заједно смо јачи", рекао је амерички државни подсекретар за економски раст.

САД и Кина су започеле трговински рат у којем је Вашингтон увео ограничења извоза и друга ограничења за полупроводнике и друге напредне технологије. Кина је узвратила ограничавањем извоза неких минерала, укључујући антимон, опскурни метал који се користи у муницији за пробијање оклопа и у наочарима за ноћно осматрање.

Кинеске компаније контролишу 90 одсто светског капацитета за прераду ретких минерала и више од половине капацитета за прераду минерала кобалта, никла и литијума који се користе за производњу батерија за електрична возила.

"Били су једини играч - ми то мењамо", рекла је Абигејл Хантер, извршна директорка Центра за стратегију критичних минерала, невладине организације која је у партнерству са америчким Стејт департментом промовисала улагања у ланац снабдевања критичним минералима.

Хантер је рекао да је циљ био да се "земљама са нижим приходима, пружи алтернатива када је у питању финансирање". Америчка међународна развојна финансијска корпорација ће објавити писмо о намерама да обезбеди финансирање из дуга рударском пројекту у Танзанији који би смањио контролу Кине и Индонезије над залихама никла, кључног састојка батерија. 

Пројекат никла развија "Лајфзоун Металс", компанија са седиштем на Острву Ман укојој БХП има удео од 17 одсто у власништву. Пројекат је изазов за инвестиције које подржавају Кинези у Индонезији које су преобликовале тржиште никла, претварајући нацију југоисточне Азије у ефективни монопол са 55 одсто глобалног удела у производњи, са 16 одсто у 2017.  ДФЦ је одбио да каже колики би износ кредита обезбедио пројекту.

"Оно на шта смо заиста фокусирани је да осигурамо да приватни сектор има потребне алате за обезбеђивање финансирања и инвестиција за подстицање раста ове индустрије", рекао је Скот Нејтан, извршни директор ДФЦ-а.

Кина је напредовала у критичним пројектима у области минералних сировина, због субвенција, лакшег приступа финансирању, супериорне технологије прераде, нижих трошкова и због толеранције за слабије еколошке стандарде.

Инвеститори верују да ће раст потражње за сировинама потребним за покретање енергетске транзиције створити профитабилно и стабилније тржиште, али они сматрају да је потребна даља подршка и јавно-приватна сарадња да би се привукао већи капитал.

"Инвеститори не би гледали на ове ствари да нема потенцијалног поврата, али то је тешко. Мислим да смо почели да склапамо скицу плана, али још немамо размере тога и морамо да покажемо упорност", рекао је Доминик Раб, бивши заменик премијера Велике Британије и шеф глобалних послова компаније која је  инвеститор у критичне минерале.