Још један корак ка "Дружби": Нацрт плана коридора нафтовода ка Мађарској на јавном увиду

Када се Србија и Мађарска повежу, Србија ће преко "Дружбе" моћи да се снабдева руском нафтом

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре (МГСИ) ставило је на јавни увид Нацрт Просторног плана подручја посебне намене инфраструктурног коридора нафтовода од границе са Мађарском до Новог Сада, са елементима детаљне регулације.
Како се наводи на сајту министарства, на јавном увиду је и Извештај о стратешкој процени утицаја тог просторног плана на животну средину.

Јавни увид биће могућ до 7. октобра сваког радног дана у зградама града Новог Сада и општина Жабаљ, Бечеј, Ада, Сента и Кањижа, као и на сајту МГСИ и јединица локалне самоуправе у обухвату плана.

Додаје се да физичка и правна лица примедбе на Нацрт просторног плана и Извештај о стратешкој процени утицаја могу доставити у писаној форми општинској управи закључно са 7. октобром и то директно Агенцији за просторно планирање и урбанизам Србије, Краља Милутина 10а, Београд.

У огласу се истиче да ће јавна презентација планског документа бити одржана у понедељак 30. септембра у 11 часова, док ће јавна седница комисије за јавни увид бити одржана по завршетку јавног увида, у понедељак 14. октобра такође у 11.00 у згради Скупштине Аутономне Покрајине Војводине.

Додаје се да физичка лица и представници правних лица која су у току трајања јавног увида поднела примедбе у писаном облику, могу присуствовати јавној седници и усмено их образложити, а о свакој поднетој примедби обрађивач планског документа јавно износи свој став.

Подсетимо, изградњом нафтовода ка Мађарској, наша земља више неће зависити од хрватског нафтовода "Јанаф" преко којег, због санкција Европске уније, од 5. децембра 2022. не можемо да купујемо нафту из Русије. Када се Србија и Мађарска повежу, Србија ће преко "Дружбе" моћи да се снабдева руском нафтом.