Економија

Привреда Европе нагло успорава: Две највеће економије нису у стању да се изборе са кризама код куће

Све највеће економије Европе, Немачка и Француска, боре са политичким и економским проблемима код куће. Пословна активност у обе земље у септембру је показала даљи пад, показују подаци
Привреда Европе нагло успорава: Две највеће економије нису у стању да се изборе са кризама код кућеGetty © picture alliance / Contributor

Европа је у дубокој кризи будући да се њене највеће економије, Немачка и Француска, боре са политичким и економским проблемима код куће.

Пословна активност у производној и услужној индустрији у обе земље – највећој и другој по величини економији у Европи – пала је много више него што се очекивало у септембру, показали су подаци.

У Немачкој, ХЦОБ композитни индекс менаџера набавке (ПМИ), који мери пословну активност у оба сектора, пао је са 48,4 у августу на 47,2 у септембру, што је најнижи ниво за седам месеци и испод очекивања од 48,2.

У међувремену, у Француској, комбиновани ПМИ је у септембру достигао осмомесечни минимум од 47,4, што је пад са 53,1 у августу и испод очекивања од 50,6. Очитавање изнад 50 указује на ширење, док цифра испод указује на контракцију привреде.

За зону евра у целини, "Ес енд Пи глобал", који прикупља податке, саопштио је да је пословна активност у зони јединствене валуте смањена у септембру први пут за седам месеци, пала на 48,9 у септембру са 51 месец раније.

ПМИ – мерило економске активности у региону – најновије су бројке које указују на нагло успоравање традиционалних покретача раста у Европи, при чему се и Немачка и Француска суочавају са политичким потресима и економском неизвесношћу код куће.

"Велики пад композитног ПМИ-а у еврозони сугерише да привреда нагло успорава, да је Немачка у рецесији и да је подстицај на Олимпијским играма у Француској био само трзај", рекао је за Си-Ен-Би-Си Ендрј Кенингем, главни европски економиста у "Капитал економиксу".

"С обзиром да нова француска мањинска влада сада планира да значајно пооштри фискалну политику, изгледи за раст у Француској изгледају све лошији", приметио је Кенингем, док је за Немачку рекао да анкете такође сугеришу да "Немачка тоне све дубље у рецесију".

image