Мали: Предложени ребаланс буџета развојни, усмерен ка расту економије

Говорећи о ребалансу буџета, министар финансија Синиша Мали је рекао да је он основа за даље подизање плата, пензија и животног стандарда

Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да је предложени ребаланс буџета, као и сваки буџет који је ова Влада Србије до сада правила, развојни и усмерен на даљем убрзаном расту и развоју наше економије. На седници Скупштине Србије на којој се расправља о ребалансу буџета за ову годину, Мали је рекао и да је ЕКСПО 2027 највећа развојна шанса наше земље у наредном трогодишњем периоду.

Говорећи о ребалансу буџета, Мали је рекао да је он основа за даље подизање плата, пензија и животног стандарда.

"И на почетку излагања јуче рекао сам да нам је главни циљ одржавање ЕКСПА 2027. године и остварење свих оних циљева које смо дефинисали програмом Србија 2027. А Србија 2027 подразумева просечну плату од 1.400 евра, просечну пензију од 650 евра и минималну зараду од 650 евра. Сада смо мало више него на пола пута", рекао је Мали.

Додао је да ће од 1. јануара следеће године, захваљујући споразуму који је влада направила са послодавцима и са синдикатима, бити изједначена минимална зарада са минималном потрошачком корпом, и да ће минимална зарада бити 53.592 динара.

"Што се пензија тиче, идемо са повећањем од 1. децембра ове године. Пензије повећавамо по швајцарској формули за 10,9 одсто, тако да ћемо од 1. децембра имати просечну пензију у Србији од 435 евра", навео је Мали.

Он је нагласио да ће се кренути са рекордним улагањима у капиталне инвестиције.

"Веома је важно да тако даље подржавамо раст БДП-а, изградњом ауто-путева, брзих саобраћајница, брзих пруга, да идемо са отварањем и изградњом нових болница", поручио је министар.

Навео је да се увелико гради Тиршова 2, као и велики број општих болница, домова здравља и клиничких центара на територији целе Србије, да ћемо даље улагати у енергетику, културу, све оно што подиже атрактивност и конкурентност наше земље.

"И није ни чудо онда што имате рекордно ниску незапосленост. Имамо рекордан број запослених, у Србији 2,36 милиона људи тренутно ради. Имамо рекордне стране директне инвестиције. Дакле, једна мала Србија, друга је земља по стопи раста БДП-а у првој половини ове године у Европи", нагласио је министар и додао да је једна мала Србија економски научила да побеђује.

Мали је рекао да ће Србија кроз Програм Србија 2027 имати 323 пројекта којима ће подићи квалитет инфраструктуре који ће даље утицати на даљи развој кроз повећање плата и пензија.

"И грађење пруга и брзих саобраћајница усмерено је ка томе да растемо што брже, да растемо што више, да нам то буде основа за даље подизање животног стандарда у Србији, како бисмо стварали тај велики циљ од 100 милијарди евра 2027. године", поручио је Мали.