Економија

Песимизам немачких института: Изгледи за највећу европску економију и даље лоши

Последњих недеља расте забринутост због очигледног економског пада Немачке, при чему је кључни аутомобилски сектор посебно тешко погођен
Песимизам немачких института: Изгледи за највећу европску економију и даље лошиwww.globallookpress.com © Dieter Menne

Бруто домаћи производ Немачке ће се благо смањити ове године, предвиђају нове прогнозе, најновије у низу негативних извештаја који сугеришу да су изгледи за највећу европску економију и даље лоши. БДП ће се смањити за 0,1 одсто у 2024. години, саопштили су водећи немачки институти за економска истраживања у својој двогодишњој прогнози, на коју се влада позива када саставља сопствене прогнозе. У марту су очекивали експанзију од 0,1 одсто.

"Поред економског пада, немачку економију оптерећују и структурне промене", рекла је Џералдин Дани Кнедлик, шеф одељења за предвиђање и економску политику у ДИВ-у из Берлина.

Последњих недеља расте забринутост због очигледног економског пада Немачке, при чему је кључни аутомобилски сектор посебно тешко погођен. Слабост њене највеће економије оптерећује ширу зону евра, а наде у ранији опоравак у блоку од 20 земаља су се распршиле.

Бундесбанка је упозорила да је Немачка можда већ у рецесији, при чему је могућа још једна контракција у трећем кварталу након пада од 0,1 одсто у другом.

"Декарбонизација, дигитализација и демографске промене, заједно са јачом конкуренцијом са компанијама из Кине, покренуле су процесе структурног прилагођавања који умањују дугорочне изгледе за раст немачке привреде", рекла је Дани Кнедлик.

Следеће године раст Немачке ће се убрзати на 0,8 одсто, предвиђају институти, што је слабији учинак од 1,4 одсто, како су очекивали у њиховим пролећним прогнозама.

У извештају се прогнозира да ће следеће године вероватно доћи до спорог опоравка, али да се раст неће вратити на тренд пре пандемије у догледној будућности. Ефекти структурних промена и економског пада посебно су очигледни у производном сектору, претежно у произвођачима капиталних добара и енергетски интензивним индустријама, док се индустрија бори са слабљењем глобалног производног сектора и недостатком нових поруџбина.

Наводи се и да ће стално високе каматне стопе и економска и геополитичка неизвесност вероватно имати велику тежину на инвестиционе активности компанија и потрошњу. Очекује се да ће инфлација у Немачкој остати близу циља Европске централне банке од два одсто до 2026.

Пет немачких института који састављају прогнозе су ДИВ, Ифо из Минхена, ИфВ у Килу, ИВХ у Халеу и РВИ са седиштем у Есену. Вифо и ИХС институти у Бечу такође учествују. Очекује се да ће немачка влада следећег месеца објавити ажуриране економске пројекције.

image