Економија

Ђедовић: Из Азербејџана ћемо моћи да добијемо до милион кубика гаса дневно током зиме

Представници "Србијагаса" и азербејџанске компаније СОКАР су потписали споразум о снабдевању гасом
Ђедовић: Из Азербејџана ћемо моћи да добијемо до милион кубика гаса дневно током зиме© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Министарка енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић и азербејџански министар енергетике Парвиз Шахбазов потписали су данас Меморандум о разумевању о сарадњи у области зелене енергије између две земље, а представници "Србијагаса" и азербејџанске компаније СОКАР су потписали споразум о снабдевању гасом који предвиђа добијање до милион кубика дневно за потребе Србије.

"Ми смо прошле године у Бакуу потписали меморандум између два министарства као и уговоре између наших компанија, гасних компанија, у којима се предвиђа да Србија добија до 400 милиона кубних метара гаса годишње до 2026. године, а након тога ове количине се могу повећати на милијарду метара кубних. Србија ће моћи да рачуна на сигурно милион кубика гаса дневно из Азербејџана током ове зиме, заправо од 1. новембра до 31. марта", рекла је Ђедовић Хандановић у Палати Србија.

Министарка је истакла да је данашњи састанак био добра прилика за утврђивање и унапређење односа две земље на пољу енергетике и зелене енергије. Она је рекла да сарадња Србије и Азербејџана у енергетском сектору добија постаје свеобухватна и стратешка доприносећи значајно подизању укупних билатералних односа две земље.

Министри су током данашњег сусрета разговарали и о зеленом енергетском коридору, у коме Азебејџан има централну улогу, када је у питању будуће снабдевање зеленом енергијом за земље централне и источне Европе, као и о томе коју улогу Србија због свог положаја може да има.

Због тога ће, како је рекла Ђедовић Хандановић, Србија у наредних неколико година ојачати преносне капацитете са Румунијом, Бугарском и Мађарском, а изградњом и завршетком електро-енергетског Трансбалканског коридора, капацитети са Црном Гором и индиректно са Италијом биће значајни.

"Све то, наравно, треба узети у обзир када причамо о новим зеленим коридорима, важним за Европу, важним за овај део региона", рекла је министарка.

image