Економија

ОПЕК+ наставља са повећањем производње нафте у децембру упркос слабијој потражњи Кине

Организација земаља извозница нафте (ОПЕК) је у свом најновијем септембарском месечном извештају други пут заредом ове године снизила прогнозу раста потражње за нафтом у 2024.
ОПЕК+ наставља са повећањем производње нафте у децембру упркос слабијој потражњи КинеGetty © Jake Wyman

Нафтни картел ОПЕК плус наставиће са повећањем производње нафте у децембру и то вероватно за 180.000 барела дневно, наводи агенција Ројтерс позивајући се на два анонимна извора из саме организације.

У међувремену, две чланице ОПЕК +, Ирак и Казахстан, обавезале су се да ће направити додатна смањења у укупном износу од 123.000 барела дневно у септембру, као и додатна ограничења у наредним месецима, како би надокнадиле ранију производњу нафте изнад договореног нивоа, додаје агенција.

Организација земаља извозница нафте (ОПЕК) је у свом најновијем септембарском месечном извештају други пут заредом ове године снизила прогнозу раста потражње за нафтом у 2024. и то на приближно два милиона барела дневно (бпд) због слабије потражње за енергентима у Кини.

Како се наводи, ОПЕК предвиђа да ће раст кинеске тражње за нафтом ове године достићи 650.000 бпд, што представља пад у односу на августовску процену раста потражње за 700.000 бпд.

Међународна агенција за енергију (ИЕА) је актуелном месечном извештају снизила процену раста потражње за нафтом у 2024. за 70.000 барела дневно (бпд) на 900.000 бпд због слабије потражње у Кини и задржала процену раста потражње у 2025. на 950.000 бпд.

image