Економија

Признали пораз: Немачка одустаје од наде да ће остварити било какав раст 2024

Званичници су најавили да ће смањити привредна очекивања, што је признање пораза у тренутку када се избори очекују за мање од годину дана
Признали пораз: Немачка одустаје од наде да ће остварити било какав раст 2024Getty © Elif Bayraktar

Немачка влада је спремна да смањи своје прогнозе за највећу европску економију и сада не очекује никакву експанзију ове године, преноси "Блумберг" позивајући се на изворе.

Званичници у Берлину су спремни да смање своје прогнозе раста у 2024. до – у најбољем случају – стагнације, са 0,3 одсто раније пројектованих, рекли су извори.

Такав исход би значио још једну изгубљену годину за немачку привреду чији је индустријски сектор ослабио одбацивањем руског гаса али и слабом потражњом из Кине.

На то треба додати низ лоших вести, од затварања "Фолксвагенових" фабрика, до могућег повратка Доналда Трампа, што све заједно значи да Немачка иде ка савршеној олуји која би могла још више да смањи БДП земље, рекао је један од људи.

"Чињеница је да ствари за Немачку изгледају прилично суморно", рекао је аналитичар "Блумберга" Џејми Раш, те је дода: "Видимо упорну слабост немачке привреде и како време одмиче она изгледа више структурално него циклично. Немачка има дугорочне проблеме које треба да реши у смислу њене конкурентности."

Стагнација и слаб до непостојећи раст привреде су практично признање неуспеха коалиционе владе и још један ударац канцелару Олафу Шолцу који није видео да се привреда шири два узастопна квартала откако је преузео дужност у децембру 2021.

Пошто је остало мање од годину дана до избора, то такође опасно сужава прозор за њега да постигне било какав значајан пораст пре него што оде до бирача, чије се незадовољство ове године већ показало на гласачким листићима за Европски парламент и у источним државама.

image