Економија

Од израелске освете због напада Ирана стрепе и берзе: Цене нафте би могле да порасту на 100 долара

С обзиром да је у сукоб сада директно укључен и Иран, угрожено је до четири одсто глобалне понуде нафте, указује енергетски стручњак Марки Саул Кавоник
Од израелске освете због напада Ирана стрепе и берзе: Цене нафте би могле да порасту на 100 долараGetty © Morteza Nikoubazl/NurPhoto

Европски берзански индекси су данас у порасту, док је на тржиштима истовремено забележен скок цена нафте због распламсавања кризе на Блиском истоку и ракетног напада Ирана на Израел. Према подацима са берзи, сирова нафта је у 8:45 сати поскупела за 1,78 одсто на 71,075 долара по барелу, а цена нафте Брент за 1,62 одсто на 74,752 долара по барелу.

"Цене нафте би могле да порасту на 100 долара по барелу због распламсавања сукоба на Блиском истоку", сматра виши аналитичар за енергетику у компанији МСТ Марки Саул Кавоник.

Он напомиње да је, с обзиром да је у сукоб сада директно укључен и Иран, угрожено до четири одсто глобалне понуде нафте, преноси Си-Ен-Би-Си.

"Напад на Иран или строже санкције против ове земље би могли да знатно подигну светске цене енергената", додаје Кавоник.

Аналитичари указују да Израел разматра одговор на ракетне ударе Техерана и да би могао да узврати нападима на иранску нафтну инфраструктуру.

"Израел је сада усмерио пажњу ка Либану и Ирану, тако да рат улази у нову фазу која се више односи на енергетику", додаје председник консултанстке куће "Рапидиан енерџи гроуп" Боб Мекнели.

Он наводи да ће израелска освета за напад Ирана бити "несразмерно велика".

image