Економија

Лучић: 5Г мрежа стиже у право време у Србију, незамисливо корисничко искуство

Србија ће бити међу трећином држава у свету покривених 5Г мрежом, а очекује се да ће до 2028. године 85 одсто светске популације уживати благодети нове мреже
Лучић: 5Г мрежа стиже у право време у Србију, незамисливо корисничко искуствоwww.globallookpress.com © © Marius Becker

"Телеком Србије" је технолошки и финансијски спремна за 5Г мрежу и биће лидер у променама које та технологија доноси, навео је директор ове компаније Владимир Лучић у ауторском тексту за "Политику".

Он је нагласио да ће "Телеком" бити једна од капија кроз коју у Србију стиже вештачка интелигенција (АИ).

Лучић је истакао да АИ представља револуцију за телекомуникациону индустрију нудећи иновативна решења која побољшавају ефикасност, безбедност и задовољство корисника.

"Експерти 'Телекома' развијају пројекте примене АИ за побољшање наших услуга. Потенцијал АИ да персонализује услуге, предвиђа потребе купаца и поједностављује подршку знатно је појачан брзином 5Г мреже. Желимо да будемо провајдер који ствара нове пословне могућности за бројне индустрије и секторе услуга, забаве и спорта", рекао је Лучић.

Подсећа да је "Телеком" обезбедио капитал, инсталирао станице, да завршава снажну оптичку мрежу и да само чека да се заокружи регулаторни оквир па да се стартује са 5Г технологијом.

Према његовим речима, Србија ће бити међу трећином држава у свету покривених 5Г мрежом, а очекује се и да ће до 2028. године 85 одсто светске популације уживати благодети нове мреже.

"У Србију 5Г мрежа долази у право време, јер стиже све више сервиса заснованих на вештачкој интелигенцији (АИ) који омогућавају да 5Г прави разлику за кориснике. Многи ће, верујем, бити фасцинирани приликом да за шест секунди 'скину' омиљени филм на свој мобилни уређај. Мрежа 5Г доноси незамисливо корисничко искуство", рекао је Лучић.

Како истиче 5Г мрежа, у комбинацији са АИ, проширеном реалношћу и машинским учењем постаје платформа за неограничене иновације и алат који ће променити индустрију, пољопривреду, здравство и телемедицину, логистику, безбедност, науку, образовање, организацију градова, коришћење аутомобила.

Истиче да 5Г мрежа има потенцијал да помогне трансформацију предузећа ка већој ефикасности и да, с друге стране, индивидуалним потрошачима обезбеди више информација брже него икада раније.

image