Економија

Немачка економија слаби: Ништа од већег раста плата

Синдикат "ИГ Метал" тражи повећање плата за седам одсто, што уз актуелну немачку инфлацију испод два одсто значи да би плате биле реално повећане за пет одсто, додаје се у саопштењу председника ИФО
Немачка економија слаби: Ништа од већег раста плата© Sascha Schuermann/Getty Images

Економска стагнације Немачке спречава висок раст плата у колективним уговорима, изјавио је данас председник Института за економска истраживања ИФО из Минхена Клеменс Фуст.

Он се осврнуо на актуелне преговоре синдиката радника у металској индустрији и навео да не треба очекивати раст плата који значајно превазилази пораст инфлације.

"Немачка економија тренутно слаби, а ни металска индустрија није изузетак", рекао је Фуст.

Синдикат "ИГ Метал" тражи повећање плата за седам одсто, што уз актуелну немачку инфлацију испод два одсто значи да би плате биле реално повећане за пет одсто, додаје се у саопштењу председника ИФО.

Фуст сматра да би високе плате могле да угрозе привлачност Немачке као бизнис локације.

"Често се наводи да уговори са високим платама стимулишу потражњу, али то се дешава само ако запослени троше више новца. То тренутно није случај, пошто људи више штеде за тешка времена због економске неизвесности", истиче Клеменс Фуст.

Немачка, највећа привреда Европе, могла би и ову годину да заврши економским падом, с обзиром да су водећи немачки економски институти смањили своје заједничке прогнозе и сада сматрају да би тамошња привреда на крају 2024. могла да падне за 0,1 одсто.

Експерти очекују слаб опоравак Немачке у 2025. уз раст од 0,8 одсто и убрзање на 1,3 одсто у 2026, наводи се у извештају који је објављен 26. септембра.
Економија у Немачкој стагнира више од две године. Следеће године ће вероватно доћи до спорог опоравка, али економски раст се у догледној будућности неће вратити на ниво пре пандемије вируса корона, додаје се у извештају.

image