Блумберг: Привреда Србије отпорна на шокове, раст међу највећим у Европи

Ова оцена ставља Србију у исти ранг са Мађарском и Румунијом и један степен испод Мексика. Како наводи Блумберг, повећање рејтинга одражава побољшану економску отпорност Србије на шокове, захваљујући снажном макроекономском управљању

Анализирајући вест да је Србија по први пут добила инвестициони рејтинг агенција Блумберг указује на мере које је држава предузела да би остварила тај успех, пре свега на стабилност валуте и контролу јавног дуга, као и на успех српских обвезница на међународном тржишту.

У тексту агенције Блумберг каже се да је "Ес-енд-Пи Глобал Рејтингс" подигао кредитни рејтинг Србије у страној валути на БББ- чиме је земља добила свој први инвестициони рејтинг. Ова оцена ставља Србију у исти ранг са Мађарском и Румунијом и један степен испод Мексика, док су економски изгледи стабилни.

Како наводи Блумберг, повећање рејтинга одражава побољшану економску отпорност Србије на шокове, захваљујући снажном макроекономском управљању.

"Верујемо да ће отпорна домаћа потражња, акумулирани фискални и екстерни резервни капацитети, као и мудре фискалне и монетарне политике, омогућити Србији да се одупре текућим слабостима еврозоне и потенцијалним будућим шоковима", саопштио је "Ес-енд-Пи".

Овај потез следи након напора Србије да ојача јавне финансије и сустигне друге земље након година изгубљених у рату и немирима. Иако Србија остаје у спекулативном разреду код агенција "Фич" и "Мудис", постоји позитиван тренд за унапређење рејтинга, наводи се у тексту Блумберга.

Председник Србије Александар Вучић је, у изјави за Блумберг, рекао да је Србија прва земља Западног Балкана са овим рејтингом и једини кандидат за чланство у Европској унији који је изашао из спекулативне категорије.

"Принос на последњу српску емисију у доларима, обвезницу која доспева 2034. године, пао је за 70 базних поена од врхунца у јуну, достигавши 5,63% у петак. Страни дуг Србије донео је инвеститорима повраћај од 7% од краја јуна, што је више од 5,8% колико је износио напредак индекса Блумберга за земље у развоју" пише Блумберг.

У тексту се наводи да је Србија напредовала од 1990-их година и да сада бележи једну од највећих стопа раста у Европи. Министар финансија, Синиша Мали, успео је да одржи јавни дуг на око 50% БДП-а, упркос повећаним инвестицијама у инфраструктуру.

Блумберг није пропустио да истакне да се "земља и даље суочава са политичким ризицима", што су за њих "одбијање да уведе санкције Русији и нерешено питање Косова". ММФ је похвалио економску снагу Србије, али је позвао на наставак реформи.

Блумберг закључује да је гувернерка Народне банке Србије, Јоргованка Табаковић, играла кључну улогу у остварењу овог циља, одржавајући финансијску стабилност и повећавајући девизне резерве земље на рекордних 28,1 милијарду евра на крају јула.

"Током последње деценије, реструктурисали смо и ојачали темеље посрнуле економије. Изградили смо нову и јачу земљу која је постала једна од омиљених дестинација за инвеститоре у овом делу Европе", рекла је Табаковић за Блумберг.