Економија

Представљен нови авион компаније "Ер Србија" са ЕКСПО 2027 мотивима

"Ер Србија" је најбрже растућа авио-компанија у региону која ће до краја године добити још три нова авиона, тако да ће у њеној флоти бити 29 авиона
Представљен нови авион компаније "Ер Србија" са ЕКСПО 2027 мотивима© TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

На Аеродрому "Никола Тесла" данас је представљен нови авион компаније "Ер Србија", Ербас А330-200 који носи боје и ознаке специјализоване изложбе ЕКСПО 2027, а први потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали изјавио је да ће нови авион летети и у Кину и на Запад и носити поруку "Дођите у Београд, дођите да будемо сви заједно у центру света".

"То је нови, широко трупни А330 авион, који има 262 седишта и који ће нам користити за летове како до Њујорка, Чикага, тако и до Тиџуана и Гванжоа у Кини", истакао је Мали.

Навео је да је "Ер Србија" најбрже растућа авио-компанија у региону и да ће до краја године добити још три нова авиона, тако да ће у њеној флоти бити 29 авиона.

Мали је подсетио да је 2012. и 2013. године ЈАТ Ервејс био предузеће са огромним проблемима, а да данас, 12 година након тога, имамо нови авион у флоти "Ер Србије".

Мали је нагласио да је "Ер Србија" од 2013. године, када се кренуло у њену реорганизацију, превезла више од 30 милиона путника, а да је само ове године до краја августа превезла три милиона путника.

Додао је да, по неким мишљењима, постоје три симбола суверености једне земље, а то су химна, застава и јака национална авио-компанија.

"Србија данас има све то и зато је за мене успех Ер Србије управо успех наше земље", истакао је Мали.

Навео је да је "Ер Србија" почела да лети до Гванџоа у Кини пре само неколико дана, а да ће до краја године увести линију и до Шангаја.

Министар је истакао да 2027. године, када ће бити одржан ЕКСПО, очекујемо више од три милиона посетилаца и да представимо нашу земљу на прави начин.

"Али, очекујемо да кроз програм Србија 2027, кроз даљи убрзан раст и развој наше Србије, кроз улагање у ауто-путеве, у брзе пруге, брзе саобраћајнице, школе, болнице, у нашу енергетику, повећамо плате, пензије, минималне зараде", навео је Мали.

Мали је рекао да ће ЕКСПО помоћи да се остваре циљеви програма Србија 2027.

"Данас имамо јасно дефинисани циљ и стратегију раста и развоја коју мало ко има у Европи, а камоли овде у региону, а то је да 2027. са ЕКСПО, са оваквим растом, хоћемо да се додатно приближимо стандарду Европске уније. Хоћемо да наша деца виде јасну и сигурну будућност у својој земљи", рекао је Мали.

Директор компаније "Ер Србија" Јиржи Марек изјавио је да је, у сусрет предстојећем ЕКСПО 2027, та компаније желела да да допринос промоцији тог важног догађаја за Србију и цео регион и да је зато одлучила да трећи широкотрупни авион "Ер Србије" добије визуални идентитет те изложбе.

Директор предузећа ЕКСПО 2027 Душан Боровчанин навео је да је све када је реч о ЕКСПО - историјско.

"Ја сматрам да је овај авион много више од само превозног средства, да он управо јесте симбол и на неки начин амбасадор који ће, како буде прелазио границе, тако носити и ширити поруку онога што ЕКСПО 2027 јесте. А то јесте да ће у Београду 2027. године доћи свет да разговара о будућности, да разговара о иновацијама, о решењима из области технологије, науке, економије, али и друштвеним решењима", рекао је Боровчанин.

image