Економија

"Рио Тинто" би да преузме амерички "Аркадијум литијум" пре него што се цене опораве

Акције америчке компаније, чији портфолио обухвата Аргентину, Кину, Канаду, Аустралију, ове године су више него преполовљене
"Рио Тинто" би да преузме амерички "Аркадијум литијум" пре него што се цене опоравеGetty © Bloomberg Creative

Групација "Рио Тинто" заинтересована је да преузме амерички "Аркадијум Литијум", преносе медији позивајући се на обе компаније.

Друга највећа рударска компанија на свету није објавила финансијске детаље, али ако договор буде постигнут, куповина америчког произвођача метала за ЕВ батерије могла би да буде "Рио Тинтова" најзначајнија аквизиција у више од десет година.

Обе компаније су потврдиле да су преговори у току, а разговори су уследили након оштрог пада цена литијума и месеци спекулација о потенцијалном договору.

"Договор је необавезујући и нема сигурности да ће било која трансакција бити договорена или да ће се наставити", навео је "Рио" у свом саопштењу. 

"Аркадијум" - један од највећих светских произвођача литијума, са операцијама у Аргентини, Кини, Канади и Аустралији - није желео да коментарише понуду "Рио Тинта".

Залихе литијума су пале од почетка године јер су превелика понуда и слабија потражња произвођача електричних возила снизили цене кључног материјала за батерије. Прометна цена литијум карбоната у Кини пала је за више од 85 одсто у односу на свој врхунац 2022.

Недавни пад цена литијума довео је до тога да акције "Аркадијума" падну за више од 50 одсто од јануара, што га чини привлачном "метом".

Куповином "Аркадијума", "Рио Тинто" би добио приступ рудницима литијума, постројењима за прераду и налазиштима у Аргентини, Аустралији, Канади и Сједињеним Државама што би подстакао деценије раста, обезбедило базу купаца која укључује "Теслу", Бе-Ем-Ве и "Џенерал моторс."

Комбинована група би могла да чини око 10 одсто глобалне понуде литијумских хемикалија до 2030. године, кажу аналитичари "Кананкорда".

Неки од инвеститора "Аркадијума" су, међутим, изразили забринутост због "опортунистичког тајминга" "Рио Тинта". Са тржишном капитализацијом од 3,3 милијарде долара, "Аркадијум" тренутно вреди упола мање него на почетку године, када је формиран спајањем "Алкема" и "Ливент корпа".

"'Аркадијум' нуди 'Рио Тинту' мешавину виталних карактеристика које је тешко поновити са другим литијумским компанијама", рекао је ЈуеЈер Ли, менаџер фондова "Аркејн капиталоа" који поседује акције у "Аркадијум литијуму".

Он је додао да америчка компанија "можда неће бити вољна да прихвати било коју понуду испод 5 милијарди долара, с обзиром да они могу сами да финансирају своја проширења током деценије, иако споријим темпом".

Додао је да би географску и геолошку разноликост компаније - и њену будући опсег - било тешко пронаћи на другом месту.

"Ово говори о томе шта 'Рио' можда тражи - потенцијал раста у више јурисдикција. А оперативно знање уграђено у 'Аркадијум' ће помоћи 'Рију' да развије сопствене способности много брже", рекао је Ли.

У писму управном одбору "Аркадијума", други инвеститор, "Блеквотл инвестмент партнерс" навео је да ће уговор "захтевати значајну премију да би се остварила фер процена пословања".

"Време за ову потенцијалну продају не би могло да буде у горем периоду за акционаре", написали су менаџери портфеља "Блеквотла" и додали да се чини да је глобално тржиште литијума досегло дно и да би било која продајна цена требало да буде близу осам милијарди долара.

Главни извршни директор "Рија" Џејкоб Стаусхолм рекао је у јулу да је тренутно окружење цена погодно за аквизиције литијума.

"Атрактивније је гледати на литијумску имовину сада него што је то било пре две године", рекао је тада Стаусхолм.

image