Економија

Чланице БРИКС-а потписале меморандум о сарадњи у области финансија

Нови меморандум ствара основу за платформу преко које ће чланице БРИКС-а се делити информације, знања, искуства у домену финансија
Чланице БРИКС-а потписале меморандум о сарадњи у области финансијаGetty © Maksim Konstantinov/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Финансијски институти из седам земаља чланица БРИКС-а потписали су меморандум о разумевању. Русију ће представљати Истраживачки институт руског Минситарства финансија.

"У Москви је 9. октобра 2024. потписан меморандум о разумевању између истраживачких института земаља БРИКС-а у области финансија. Са руске стране, документ је потписао Истраживачки финансијски институт Министарства финансија Руске Федерације", наводи се на сајту овог ресора. 

Овим документом се ствара правна основа за платформу путем које ће се размењивати информације, искуства и знања између чланица БРИКС-а у области финансија.

Заједничко истраживање истраживачких центара обухватиће економске, финансијске, пореске и царинске тарифне политике, процену буџетске ефикасности, као и унапређење рачуноводствених и ревизорских система.

Стварање истраживачке мреже БРИКС-а не само да ће омогућити развој научне интеракције о различитим питањима економског развоја и финансијске политике, већ ће служити и изградњи праведног система сарадње у интересу народа земаља овог удружења, истакао је заменик министра финансија Руске Федерације Иван Чебесков, који се цитира у саопштењу.

"Земље БРИКС-а су већ претекле земље Г7 по уделу у глобалној економији. Комбиновање знања аналитичких центара обезбедиће синергију и помоћи ће убрзању економског раста и побољшању благостања наших земаља", додао је у саопштењу Владимир Назаров, директор Института за финансијска истраживања Министарства финансија Руске Федерације.

image