Економија

Вучић с подсекретаром САД: Плашим се лудила које неће нас да заобиђе, да сачувамо главе

Подржавамо Србију да искористи прилику Пројекта "Јадар" и литијума, изјавио је подсекретар САД за економски раст, енергетику и животну средину Хозе Фернандез

Председник Србије Александар Вучић састао се данас са подсекретаром САД за економски раст, енергетику и животну средину Хозеом Фернандезом.

"У среду ће бити потписан значајан енергетски уговор који ће у будућности много значити за нашу земљу и омогућити нам да неколико година имамо електричну енергију", рекао је Вучић након сусрета.

Фернандез и министар спољних послова Србије Марко Ђурић потписали су билатерални споразум о стратешкој сарадњи у области енергетике.

"Разговарали смо и о увођењу 5Г мреже, говорили смо и о коришћењу минералних сировина, литијуму. Рекао сам да ћемо коначну одлуку донети када сагледамо све студије. Све ово радимо због напретка наше земље. Очекујемо да наша стопа раста буде већа од 4 одсто. Да бисмо то могли да урадимо важно је да идемо степеник по степеник напред", додао је Вучић.

Вучић је најавио да ће следеће седмице бити потписан уговор о којем је разговарао са Бајденом.

"Он зна колико је важна та компанија. Тај пројекат би могао да нам донесе 1.000 гигавата струје. А има 1.000 мегавата балансирајуће струје. Ово је за нас од кључног значаја да бисмо до 2028. стигли да убацимо струју у систем. Овај пројекат је вредан 1.6 милијарди. А то су велики, стратешки пројекти и биће их још. Ми морамо да журимо.

Захвалио је Фернандезу на посети наше земље.

"То је за нас и част и привилегија и прилика да разговарамо о најважнијем или једном од најважнијих аспеката наших односа са Сједињеним Америчким Државама. И имали смо добар и дуги садржајан разговор", рекао је Вучић.

Вучић је истакао као важно и добру сарадњу Телекома и ЕXИМ банке.

"Експортна и импортна банка, већ је донела одлуку и иде у финансирање одређених пројеката у Телекому од 50 милиона евра", рекао је Вучић.

Он је истакао да очекује да стопа раста у Србији у овој години буде већа од четири одсто, упркос суши која је погодила пољопривреду.

"Да бисмо све то успели, да бисмо све то могли да направимо, управо је важно да идемо степеник по степеник напред, а не да само очекујемо да се све настави и да буде лепо, а да не морамо ништа ново да урадимо", рекао је Вучић.

Фернандез је рекао да су разговарали и о Пројекту "Јадар", те да ће производња батерија помоћи свету.

"Ово је прилика за Србију да искористи генерацијски изазов и прилику која се не указује често. Ми смо у позицији сада да је свету потребно 42 пута више литијума до 2050", рекао је он.

"Поздрављамо јавну расправу о Јадру, која треба да се заснива на науци и на чињеницама, улагање у критичне минерале мора да донесе добробит за заједнице", додао је Фернандез.

Вучић је појаснио да је инвестициони рејтинг наша слика, као пасош у који погледа свако ко у ту земљу долази.

"Тресем се од страха хоћемо ли у миру успети да завршимо све обавезе до децембра 2026, јер се плашим додатног лудила, а то додатно лудило неће нас да заобиђе. Није питање само физички да сачувамо главе, зато је ово од изузетног значаја", подвукао је Вучић.

image