Економија

Немачка клизи у рецесију: Министар економије признао да су проблеми привреде заправо много већи

Недовољно улагање у инфраструктуру и дигитализацију, деценије зависности од руске енергије, старење становништва и недостатак квалификованих радника подривају конкурентност земље
Немачка клизи у рецесију: Министар економије признао да су проблеми привреде заправо много већиGetty © Frank Rumpenhorst

Немачка ће ове године даље клизити у рецесију, а немачки министар економије Роберт Хабек најавио је смањење претходне владине прогнозе за 2024. и сада очекује да ће се БДП ове године смањити за 0,2 одсто БДП-а. У Немачкој, раст стагнира од 2018. године, са дубоко укорењеним структурним проблемима који муче земљу, пише "Еурактив".

"Од 2000. године, видели смо просечан раст од само један одсто и заправо никакав раст у последњих шест година", рекао је Хабек на конференцији у Берлину.

У односу на пролећну прогнозу раста од 0,3 одсто, влада сада предвиђа рецесију и очекује да ће се БДП земље ове године смањити за 0,2 одсто.  Министар је рекао да се раст привреде очекује тек 2025. године.

Трговинске тензије са Кином и САД повећавају притисак на немачке компаније зависне од извоза. Хабек је приметио да Немачка тренутно губи тржишни удео у Кини, док протекционистичка политика САД додатно ограничава слободну трговину.

Поред ових геополитичких изазова, Хабек је указао на дугорочне структурне дефиците као основни узрок немачких економских проблема.

Недовољно улагање у инфраструктуру и дигитализацију, деценије зависности од руске енергије, старење становништва и недостатак квалификованих радника подривају конкурентност земље.

"Иницијатива за раст" као сламка спаса

Да би одговорила на ове изазове, влада је покренула "Иницијативу за раст", ​​пакет мера за решавање структурних слабости и поновног покретања економског раста до 2025. Иницијатива се фокусира на стимулисање инвестиција, смањење бирократије и привлачење квалификованих радника.

Хабек је нагласио важност смањења бирократије и изградње климатски неутралног енергетског система без преоптерећења привреде. Кључни аспект плана је смањење накнада за мрежу како би се смањилои трошкови које имају компаније.

Упркос дубоко укорењеним проблемима, постоје неки позитивни помаци. Владина јесења прогноза показује да инфлација пада, а реални приходи расту, па се надлежни надају да би то могло повећати потрошњу.

Немачка влада предвиђа раст од 1,1% БДП-а у 2025. години, и 1,6% у 2026. години.

Међутим, сами ови позитивни сигнали неће решити проблеме земље. Дубоко укорењени проблеми - од недостатка вештина до недостатака инфраструктуре - захтевају свеобухватне и дугорочне реформе.

"Има проблема и изазова, а они су већи него што смо можда признали последњих година", признао је Хабек.

Остаје да се види да ли ће "Иницијатива за раст" као сламка спаса успети да опорави немачку привреду која је уместо некадашњег епитета као "мотора" ЕУ, сада зову  "болесником" Европе.

image