Пословни форум Србија-Турска, присуствују Вучић и Ердоган: Повећана трговинска размена

Према подацима Агенције за привредне регистре, на територији Србије регистровано је 820 активних привредних субјекта чији су већински власници држављани Турске, односно правна лица регистрована у Турској

Пословни форум Србија-Турска почео је данас у Београду у присуству председника Александра Вучића и Реџепа Тајипа Ердогана.

Форум у хотелу Хајат окупио је представнике компанија из сектора саобраћаја и инфраструктуре, енергетике, туризма, финансија, текстилне индустрије.

"Хвала Ердогану на лепим речима о нашој земљи, јер када то он каже у Турској, онда то и пословни људи добро разумеју. Није у питању само безбедност, већ рекао бих и поштовање и захвалност што запошљавате наше људе и део дохотка остављате нашој земљи. Имамо тренд раста у трговинској размени, али и значајних улагања турских компанија у српску привреду", рекао је Вучић на почетку обраћања окупљеним привредницима чији билатерални разговори се очекују након пленарног дела форума.

Сарадња су Турском је за Србију од кључног значаја, додао је председник Србије.

"Данас је председник Ердоган обећао сарадњу и у наменској индустрији али и значајно присуство на ЕКСПО 2027. Живело пријатељство Србије и Турске!", поручио је Вучић.

Ердоган је нагласио да је примарни циљ Турске потреба да се ојача дијалог по питању одбране. 

"'Грин дил' који радимо у Европи су само неке од области на којима ћемо блиско сарађивати. Имамо и близак облик сарадње по питању туризма. Даљи развој сектора туризма значајно доприноси привредама и везама међу грађанима. До краја године доћи ће 340.000 туриста у Турску, што је веће од претходних година, такође све већи број турских држављана долази у Србију", казао је председник Турске. 

Он је истакао да је привредна и политичка сарадња главни покретач односа између наше две државе.

"Две године заредом смо имали преко две милијарде долара размене у спољној трговини и то показује колико смо у узлазној путањи у размени двеју земаља. Пуно напора улажемо да наставимо у тој путањи, и желим рећи да су наше фирме и инвестиције такве да стварају нове прилике у Србији", рекао је Реџеп Тајип Ердоган и истакао да у Србији послују 842 турске фирме и више од 20 фабрика.

Додао је да морамо још више искористити могућности у индустрији одбране.

Председник Одбора за економске односе са иностранством Турске Наил Олпак рекао је да је трговинска размена између Србије и Турске повећана и да се очекује даљи раст.

"Мислим да ће томе допринети једна ствар, а то је могућност путовања без визе. Знам да је путовање са личном картом нешто на чему се ради, а осим трговине знамо да и разне фирме нуде своје услуге овде у Србији и треба им омогућити да послују у виду малих и средњих предузећа у више области", рекао је Олпак на скупу.

Нагласио је да су Турска и Србија земље које пружају разна добра и услуге Европи, а да су дигитална и зелена транзиција две важне теме и да верује да две земље могу учинити заједничке кораке и у том правцу.

Привредна комора Србије и Одбор за економске односе са иностранством Турске организовали су пословни форум у оквиру посете Србији председника Турске Ердогана.

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж рекао је да је на форуму присутно рекордних 177 српских и 120 турских фирми из свих области пословања.

Он је навео да су међу њима фирме из прехрамбене индустрије, грађевинарства, туризма, индустрије алата, ИТ-ја.

"Ово је недеља добрих вести, Србија је добила инвестициони кредитни рејтинг, тржиште на коме могу да се добију производи из Србије без царина повећан је на 2,8 милијарди људи", рекао је Чадеж.

Оценио је да је отворена нова ера тиме што смо ушли у алијансу за батерије и створили могућност да будемо један од кључних фактора у новој зеленој индустријској револуцији.  

Турска четврта земља по увозу

Турска је, према расположивим подацима Републичког завода за статистику, четврти увозни партнер Србије и 14. извозни партнер у првом полугодишту 2024.

У првом полугодишту 2024. године укупна спољнотрговинска размена у роби са Турском износила је 1.391,7 милиона евра. У посматраном периоду извоз је износио 416,9 милиона евра што представља повећање од 61,6 одсто у односу на исти период 2023. године.

Увоз је достигао износ 974,9 милиона евра и бележи повећање од 10,7 одсто у односу на исти период 2023. године.

Покривеност увоза извозом у посматраном периоду била је 42,7 одсто. У посматраном периоду Србија бележи дефицит у спољнотрговинској робној размени са Турском у износу од 558 милиона евра.

У периоду јануар-август 2024. извоз је износио 594,6 милиона евра уз раст од 73,1 одсто. Увоз је у овом периоду износио 1,34 милијарди евра уз раст од 19,6 одсто.

Подаци из 2023. показују да са Турском послује 6.965 привредних субјекта у Србији.

Према подацима Агенције за привредне регистре, на територији Србије регистровано је 820 активних привредних субјекта чији су већински власници држављани Турске, односно правна лица регистрована у Турској.

Подаци Народне банке Србије показују да су приливи по основу турских улагања у Србију износили око 344,1 милиона евра од 2010. закључно са другим кварталом 2024. године.

Према наведеним подацима, Турска је доспела на 22. место листе земаља са највећим улагањима у Србију у наведеном периоду.

Улагања су највећим делом остварена у периоду након 2015. године.

Водећи извозни производи Србије у Турску у 2023. години били су издувни лонци и издувне цеви, катоде и секције катода, гуме за путничке аутомобиле, картон, цигарете, препарати за прање и чишћење, сетови проводника за паљење, храна за псе и мачке.

Водећи увозни производи Србије из Турске у 2023. били су проводници за напон до 80 волти, делови за машине, аутобуси, цеви, цемент и лимун.