"Блумберг": Индија постала други највећи добављач технологија које подлежу санкцијама за Русију

САД су већ запретиле високим званичницима Конфедерације индијске индустрије да ће им увести санкције уколико буду пословале са руским војно-индустријским комплексом

Индија је постала други највећи добављач компоненти које су обухваћене антируским санкцијама, као што су микрочипови, чипови и машине за производњу алата, објавио је данас Блумберг, позивајући се на америчке и европске званичнике.

Вредност овакве робе која је из Индије извезена у априлу и мају премашила је 60 милиона долара, што је двоструко више у односу на претходне месеце, док је у јулу достигла 95 милиона долара. 

По овом показатељу, испред Индије је само Кина, наводи америчка агенција.

Према последњим подацима, скоро петина компоненти које стижу до руског војно-индустријског комплекса тамо стиже преко Индије, преноси "Блумберг". Док Запад покушава да спречи да оваква роба долази у Русију кроз Турску и Уједињене Арапске Емирате, наводно су се појавили нови посредници за заобилажење антируских санкција, који поред Индије укључују Малезију и Тајланд, тврде званичници упознати с овим питањем.

Кључни фактор у овој промени, кажу званичници, је огромна залиха рупија коју је Русија прикупила продајом нафте.

Повећана сарадња са Русијом разгневила је Сједињене Државе и Европу, те је у јулу заменик министра финансија САД Воли Адејемо написао писмо високим званичницима Конфедерације индијске индустрије, у којем је упозорио индијске компаније да ће им бити уведене санкције уколико буду пословале са руским војно-индустријским комплексом.