Цех одустајања од руских енергената: Индустрија је "Ахилова пета" Немачке, гура је у рецесију

Проблеми немачке економије су углавном последица прекида испорука енергената из Русије, разочаравајуће извозне потражње из Кине, проблема у ауто-индустрији и недостатка квалификованих радника

Немачка економија је у трећем кварталу благо пала за 0,1 одсто, а на крају 2024. неће забележити раст, већ стагнацију, наводи се у данас објављеној прогнози аналитичара агенције Блумберг. Ако се предвиђања обистине, то би значило да је Немачка након два узастопна квартала економског пада за 0,1 одсто тренутно у техничкој рецесији.

Према прогнози експерата Блумберга, Немачку следеће године очекује скроман економски раст за 0,8 одсто.

"Индустрија је и надаље 'Ахилова пета' Немачке", прокоментарисао је аналитичар Рабобанке Ерик-Јан ван Харн.

Проблеми немачке економије су углавном последица прекида испорука енергената из Русије, разочаравајуће извозне потражње из Кине, проблема у ауто-индустрији и недостатка квалификованих радника.

"Немачка би могла и ову годину да заврши економским падом", изјавио је прошле недеље председник Бундесбанке Јоахим Нагел.

Према његовим речима, вероватно је да ће друга половина ове године били слаба и не може се искључити да ће Немачка забележити благу рецесију у 2024. години и надовезати се тако на економски пад од 0,3 одсто у 2023.