Економија

Предах после обећања израелског премијера да неће нападати иранска постројења: Цене нафте у паду

Пад светских цене нафте је охрабрујућа вест за централне банке широм света које су забринуте због напетости на Блиском истоку и потенцијалног раста инфлације
Предах после обећања израелског премијера да неће нападати иранска постројења: Цене нафте у падуGetty © stock photo

Цене нафте су значајно пале након што је, према информацијама листа "Вашингтон пост", израелски премијер Бенјамин Нетанјаху рекао Белој кући да његова земља неће нападати нафтна и нуклеарна постројења у Ирану.

Према подацима са берзи, цена нафте Брент је данас у 12.15 часова пала за 4,98 одсто и продавала се за 73,647 долара по барелу.

Акције великих нафтних компанија "Бритиш Петролеум" (БП) и "Шел" су данас у паду, док су деонице авио-компанија као што је "Изиџет" забележиле највећи раст, преноси Скај њуз.

Пад светских цене нафте је охрабрујућа вест за централне банке широм света које су забринуте због напетости на Блиском истоку и потенцијалног раста инфлације.

Аналитичари су се раније прибојавали да би напад на Иран или строже санкције против ове земље могли знатно да подигну светске цене енергената.

"Потенцијални удари Израела на иранску нафтну инфраструктуру би угрозиле до четири одсто глобалне понуде нафте", пренео је раније Си-Ен-Би-Си.

image