Економија

Вучић: Струјом из нових соларних електрана надоместићемо количине које увозимо током зиме

Уговор за реализацију Пројекта изградње самобалансираних соларних електрана у Србији потписан је данас са конзорцијума компанија Hyundai Engineering i UGT Renewables, у присуству председника Србије Александра Вучића
Вучић: Струјом из нових соларних електрана надоместићемо количине које увозимо током зиме© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Председник Александар Вучић изјавио је данас, после потписивања уговора са конзорцијума компанија Hyundai Engineering и UGT Renewables за изградњу самобалансираних соларних електрана у Србији, који ће обезбедити један гигават новоинсталисане снаге кроз соларне панеле, да ће наша земља тим новим капацитетима моћи да надомести количине струје које увози зими када је она најскупља.

"Предвиђени су овде капацитети од једног гигавата, наравно инсталисане снаге, јер није сваки дан сунчан, али је процена да ћемо просечно моћи да произведемо негде око 1,6 до 1,8 теравата. То је невероватно важно за наш систем, зато што је то таман онолико струје колико сваке године увеземо. И обично увеземо у тренуцима када је прилично скупа и када је најтраженија на тржишту Западног Балкана", рекао је Вучић.

Председник је истакао да је врло задовољан што присуствује потписивању тог уговора, преноси Танјуг.

"Прво, ово је део онога о чему смо говорили као о најважнијем послу који морамо да завршимо пре 2027. године. А тиче се енергетске сигурности, безбедности и могућности да имамо струју у годинама које долазе. Желим да људи знају да ми годишње потрошимо стварних 30 теравата, али суштински потрошимо 34 теравата струје зато што на мрежи изгубимо најмање четири теравата, само да то имате у виду. То је због застареле мреже, неулагања у водове, неулагања у трансформаторе, неулагања у стубове, у све то што нисмо радили у претходних 60 и 70 година", казао је Вучић.

У Председништву Србије министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић и генерални директор ЕПС-а Душан Живковић потписали су Уговор о реализацији пројекта за изградњу соларних електрана. Том приликом, Вучић је рекао да је веома задовољан због догађаја који мора да буде завршен до 2027. и који ће омогућити да имамо струју, чија цена ће, како је нагласио, наставити да расте "како због пуњача за електричне аутомобиле, тако и због вештачке интелигенције".

Реч је о Пројекту изградње без управљања и одржавања самобалансираних соларних електрана великог капацитета укупне инсталисане снаге од најмање 1.000 MWAC, односно 1.200 MWDC са батеријским системима за складиштење електричне енергије укупне инсталисане снаге од највише 200 MW/400 MWh.

Вучић је нагласио да ће за пет година настати хаос кад је реч о потражњи за струјом у региону, те да ће ово бити велика ствар за све наше компаније које извозе у Европу и САД, јер ће плаћати много мање таксе пошто ће имати сертификат да су њихови производи произведени зеленом енергијом.

Такоће ће довести инвеститоре у земљу, додао је Вучић.

Влада Србије усвојила је 10. октобра Закључак о пројекту изградње без управљања и одржавања самобалансираних соларних електрана великог капацитета са батеријским системима за складиштење електричне енергије у Србији, као пројекта од значаја за Србију.

Овим пројектом остварују се циљеви енергетске транзиције и испуњавају међународне обавезе, а биће елиминисана потреба за увозом електричне енергије и осигурано дугорочно снабдевање потрошача по економски приступачним ценама.

Такође, како је рекао генерални директор UGT Renewables Адам Кортезе, биће отворена и нова радна места, а у питању је и стратешки пројекат.

Генерални извршни директор Hyundai Engineering Хјон Сонг Хонг рекао је да је ово један од највећих пројеката у обновљивим изворима енергије у читавој Европи.

Њиме је предвиђена изградња соларних електрана на територијама општина Неготин, Зајечар, Оџаци, Лебане, Лесковац и Бујановац.

Потписивању су присуствовали и амерички и корејски амбасадори у Београду, Кристофер Хил и Ђанг Ву Ли.

image