"Џенерал моторс" улаже милијарду долара у рудник литијума: Правимо залихе на време

Амерички произвођач аутомобила настоји да обезбеди снабдевање металом кога ће бити све мање због све веће потражње

Амерички произвођач аутомобила "Џенерал моторс" (ГМ) повећао је своје улагање у рудник литијума на скоро милијарду долара јер настоји да обезбеди дугорочно снабдевање металом који је кључан за производњу батерија за електрична возила.

Компанија је подигла своју укупну посвећеност "Литијум Америкасу" са седиштем у Ванкуверу на 945 милиона долара са 650 милиона долара – што је повећање од 45 одсто и највеће у литијумском пројекту америчког произвођача аутомобила, наводи се у саопштењу канадске рударске компаније.

Према договору, ГМ ће заједно са "Литијум Америкасом" уложити у развој рудника "Такер пас" у Невади.

Произвођач аутомобила каже да је то део напора да се обезбеди приступ металу који ће постати суфицитаран због преласка на електричне аутомобиле.

ГМ ће уложити 625 милиона долара – 430 милиона долара у готовини и 195 милиона долара у акредитивима – да би преузео 38 одсто удела у пројекту "Такер пас". "Литијум Америкас" има 62 процента удела.

ГМ је првобитно намеравао да уложи 330 милиона долара у рудник. Компанија је већ уложила 320 милиона долара прошле године и на основу тог уговора има седам одсто удела у "Литијум Америкасу".